Torek,
11. 3. 2008,
19.09

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 11. 3. 2008, 19.09

8 let, 6 mesecev

State Department spet opozarja na problem izbrisanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poročilo o položaju človekovih pravic za leto 2007, ki ga je objavil ameriški State Department, stanje na tem področju v Sloveniji ocenjuje kot dobro.

Na seznamu kršitev pa so se znova znašli izbrisani, diskriminacija Romov in homoseksualcev, sodni zaostanki, nasilje nad ženskami in trgovanje z ljudmi. Površna obravnava prošenj za azil Poročilo opozarja tudi na površno obravnavanje prošenj za azil in vladni vpliv na medije ter občasno prekomerno uporabo nasilja s strani policije. Glede sodnih zaostankov poročilo pravi, da je začetek leta začel veljati zakon o pravici do sojenja brez nepotrebnega zavlačevanja, ki ga je Evropsko sodišče za človekove pravice označilo kot učinkovito sredstvo za zaščito pravice do sojenja v razumnem roku.

Poročilo se dotakne tudi denacionalizacije in pravi, da so določeni dejavniki, kot so sodni zaostanki in pomanjkanje usposobljenega osebja, upočasnili obravnavo zahtevkov. Poročilo pravi tudi, da je poskus vrnitve judovske skupne lastnine naletel na številne zamude. Precej pozornosti poročilo nameni področju svobode govora in medijev. Opozarja na poročila o posrednem vplivu države in kapitala na medije in primerih samocenzure pri nekaterih medijih.

Poročilo o peticiji novinarjev Poročilo omenja tudi novinarsko peticijo proti pritiskom na medije, in peticijo, ki trdi nasprotno. Omenja, da država še ni ustanovila neodvisne komisije, ki bi raziskala očitke o vladnih pritiskih na medije, k čemur so jo pozvale mednarodne novinarske organizacije. V poročilu za leto 2007 State Department znova opozarja, da pripadniki muslimanske skupnosti v Sloveniji nimajo ustreznega prostora za svoje obrede in da se gradnja džamije še ni začela. Poročilo omenja tudi predsodke, neznanje in stereotipe glede Judov.

Glede prosilcev za azil poročilo pravi, da mnogi prosilci niso bili seznanjeni s pravico do pritožbe na odločitev glede njihovih prošenj, ter omenja omejevanje gibanja prosilcem. Pravi tudi, da so številne nevladne organizacije in komisar ZN za človekove pravice kritizirali zakon o mednarodni zaščiti, ki je stopil v veljavo 21. decembra. Poročilo se dotakne tudi izobraževanja romskih otrok in med drugim omenja problem ločenih razredov za te otroke. Opozarja tudi na komunalno neurejenost mnogih romskih naselij in diskriminacijo Romov pri zaposlovanju.

Slovenci: Korupcija precej razširjena Glede izbrisanih poročilo pravi, da vlada še ni pripravila zakonodaje, ki bi bila v skladu z odločitvami ustavnega sodišča. Poročilo omenja tudi diskriminacijo homoseksualcev in napad na geja, ki se je zgodil po paradi ponosa. State Department se dotakne tudi korupcije, ki naj bi bila v očeh slovenske javnosti precej razširjena.