Četrtek,
21. 8. 2008,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2008, 15.14

8 let

SSN Lipi in Zares odreka status parlamentarnih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V zunajparlamentarni Stranki slovenskega naroda trdijo, da je odločitev ministra za javno upravo Gregorja Viranta, da Lipi in Zares podeli status parlamentarne stranke, v nasprotju z ustavo.

Iz Stranke slovenskiga naroda (SSN) so sporočili, da so danes zjutraj na kabinet predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija naslovili pisno zahtevo za pojasnilo, kako je mogoče, da imajo tri novoustanovljene stranke Lipa, Zares in Krščanska demokratska stranka (KDS) različne statuse glede vprašanja, ali gre za parlamentarno ali neparlamentarno stranko.

Mnenje zakonodajnopravne službe državnega zbora po navedbah SSN kaže, da se je DZ do vprašanja, ali gre za parlamentarne stranke, opredelil negativno. V primeru KDS - pa tudi v primerih Lipe in Zares - namreč po njihovo "ni bila izkazana kontinuiteta".

SSN: Nobena nova stranka na prejšnjih volitvah ni imela izvoljenih poslancev

Za parlamentarne stranke se, kot trdijo v SSN, skladno z odločbo ustavnega sodišča zahteva, da so bili poslanci izvoljeni iz njenih list na parlamentarnih volitvah. "Nobena izmed strank Lipa, KDS in Zares na preteklih volitvah ni imela izvoljenih poslancev," so zapisali v stranki. Kljub temu pa Lipa in Zares po njihovo uživata status parlamentarnih strank.

SSN: Zunajparlamentarne stranke nismo v enakopravnem položaju Kot so prepričani, tovrstna "privilegirana obravnava določenih strankarskih struktur postavlja zunajparlamentarne stranke in s tem tudi SSN v neenakopraven položaj v predvolilni kampanji, hkrati pa odkrito podpira zlorabo zaupanja volivcev".

Za razlike naj bi bil odgovoren minister Virant

Zapisali so, da so iz kabineta predsednika državnega zbora prejeli informacijo, da je do razhajanja pri tem vprašanju prišlo zaradi odločitve ministra za javno upravo Gregorja Viranta, da Lipi in Zares podeli status parlamentarne stranke.

V SSN zato od Viranta zahtevajo pojasnilo, zakaj ministrstvo sprejema odločitve, ki so po stališču stranke v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča in v nasprotju z odločitvijo predsednika DZ.