Sobota,
14. 6. 2008,
13.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 13.03

8 let, 5 mesecev

Šrot: O poslih brata Boška vem toliko kot vi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V pogovoru za Dnevnikov Objektiv je predsednik SLS Bojan Šrot povedal, da ne on sam in ne SLS s temi zgodbami nimata nič, ter da bratu verjame, da je posloval zakonito.

Dodal je, da o poslih brata Boška ve toliko, kot novinarji. Predsednik SLS Bojan Šrot meni, da so napadi na SLS pred volitvami stalnica v našem političnem prostoru. Po njegovih besedah je zanimivo, "da nas v nobeni od zgodb slovenske tranzicije ni bilo zraven". "Ni nas bilo pri trgovini z orožjem, prav tako nismo bili zraven ali asistirali pri nobeni prodaji, na primer pri Slovenski industriji jekla, Iskri Emecu, Mercatorju, Unionu. Smo pa v vseh teh letih marsikatero neumnost preprečili," je pojasnil. V boju proti tajkunom vsi bolj vpleteni kot SLS Na vprašanje, zakaj meni, da je za Janšo SLS tako pomembna stranka, da bi bili napadi na tajkune usmerjeni proti njej, kot je Šrot večkrat izjavil, pa je dejal, da so verjetno v igri kakšne zamere do SLS, ki izhajajo še iz časov, ko sam ni bil predsednik stranke. "Morda iz leta 1996, ko smo bili po nekaterih razmišljanjih izdajalci slovenske pomladi, ali pa iz leta 2000, ko stranka ni podprla večinskega sistema. Kakšne druge racionalne argumentacije ne najdem," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je zanimivo, da se je v bitki proti tajkunom pokazalo, da so vsi drugi bolj vpleteni v te zgodbe kot SLS. SLS ne namerava izstopiti iz koalicije, je povedal še Šrot, saj nekaj mesecev pred volitvami ne vidi nekih racionalnih razlogov za takšno odločitev. "Mislim, da naši ministri korektno delajo in da na vladni ravni ni težav." Tudi poslanske skupine po besedah Jakoba Presečnika dobro sodelujejo, je dodal.

Bodo predlagali spremembo volilne zakonodaje?

Šrot je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv povedal tudi, da v stranki razmišljajo, da bi predlagali spremembo volilne zakonodaje. Kot je še pojasnil, pa tega ne nameravajo storiti pred volitvami in ne v smislu večinskega volilnega sistema, temveč kot kombinacijo večinskega in proporcionalnega sistema. O tej potezi razmišljajo predvsem zato, da bi imeli volivci večji vpliv, kdo konkretno bo prišel v parlament. Meni, da tak sistem ne bi škodoval SLS.

Bratu Bošku verjame, da je posloval zakonito "Bi pa predvsem rad, da se v teh zgodbah okoli Pivovarne Laško in Dela ne omenja SLS in mene. V teh nekaj mesecih se je pa res že pokazalo, da mi s tem nimamo nič," je še povedal Šrot glede boja proti tajkunom. Pri tem je povedal, da bratu Bošku Šrotu verjame da je posloval zakonito, "če pa je naredil karkoli narobe, je prav, da tudi on odgovarja. Ne glede na to, ali je moj brat ali brat koga drugega," je še zaključil.

Glede predvolilne povezave SLS in SMS je dejal, da se stranki nista združili, temveč da sta le sklenili predvolilno koalicijo in se dogovorili, kako bodo v predvolilnem času nastopali in kaj bodo njihove skupne ciljne točke po volitvah. "To pa ne pomeni, da smo ukinili eno ali drugo stranko," je še pojasnil.