Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2012,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sindikati stavka

Četrtek, 29. 3. 2012, 18.11

8 let

Splošna stavka 18. aprila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Člani glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so soglasno zavrnili vladne varčevalne ukrepe in se preimenovali v stavkovni odbor.

Članstvo se bo o splošni stavki, ki naj bi se začela 18. aprila, izrekalo med 2. in 11. aprilom.

Kot je dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, je glavni odbor enoznačno zavrnil ukrepe, ki jih predlaga vlada. Nasprotujejo zniževanju kakovosti javnega šolstva in ne bodo pristali na znižanje plač. Med ukrepi, do katerih je bil danes kritičen, pa je tudi ukinitev samostojnega pedagoškega inštituta.

"Zakaj tako drastično poseči v to, kar je dobro, ni jasno" Po Štrukljevih besedah so prizadeti nad tem, kako jih obravnava vlada, ki jih "razume kot parazite, kot porabo, finančni strošek in ne kot ljudi, državljanke in državljane, ki veliko prispevajo za skupno dobro v državi". Sprašujejo se tudi, zakaj je potreben tako drastičen poseg v javno šolstvo, ki po Štrukljevih besedah velja za eno najboljših v Evropi, kar potrjujejo tudi mednarodni rezultati.

"Zakaj tako drastično poseči v to, kar je dobro, ni jasno," je pri tem dejal Štrukelj. Kot pa je dodal, je koalicija v svojo pogodbo zapisala, da bo spodbujala ustanavljanje zasebnih šol. Šolskega ministra zato sprašujejo, ali zniževanje kakovosti javnega šolstva pomeni pravzaprav pripravljanje prostora za to, da bi ustanovili več zasebnih šol, kjer bi lahko kapitalsko-politična elite izšolala svoje otroke in kamor bi odšli najboljši učitelji.

Službo bi izgubilo 3000 ljudi zaposlenih v vrtcih in šolah Po prvih izračunih Sviz, ki ima 40.000 članic in članov, bi uresničitev vseh vladnih ukrepov pomenila, da bi na cesti ostalo tudi do 3000 zaposlenih v vrtcih in šolah. Zato po Štrukljevih besedah zahtevajo tudi odgovor, kako si lahko država privošči tako veliko izgubo "pameti, izkušenj, ljudi, ki znajo in so pripravljeni delati".

Stavko v Sviz napovedujejo tudi v dogovoru z drugimi sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja, pravi Štrukelj, ki je tudi predsednik konfederacije. Ta ima skupno 74.000 članov.

"Niti enega ukrepa ni, ki bi zadeval desetino najbolje plačanih v Sloveniji" Na poziv ministra za javno upravo in pravosodje Senka Pličaniča, naj na popoldanskem nadaljevanju pogajanj podajo svoje predloge, pa Štrukelj pojasnjuje, da ponujajo pogovore o podaljšanju zamrznitve plač do konca leta in so se v tem času pripravljeni pogovarjati tudi o drugih ukrepih, ki pa morajo biti pravični. Zdaj pa v vseh ukrepih, ki jih je predlagala vlada, ni niti enega, ki bi zadeval desetino najbolje plačanih v Sloveniji, je še opozoril.

Ne spreglejte