Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 4. 2018,
10.09

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

6

Natisni članek

Gašper Tič sojenje Stefan Cakić

Torek, 17. 4. 2018, 10.09

6 let

Tožilka za Stefana Cakića predlaga 12 let zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

6

Nadaljuje se sojenje Stefanu Cakiću za smrt igralca Gašperja Tiča. "Posebno vztrajen je bil, da bi vzel življenje, dogajanje je trajalo več minut, pokojni pa se je branil, na njem so številne obrambne rane, enkrat je celo prijel za rezilo, kar kaže na izrazito željo po preživetju," je v sklepni besedi dejala tožilka, ki zahteva za Cakića 12 let zapora. Za zdaj še ni znano, ali bo sodba znana že danes.

Novinarka: Sabina Zonta / Video: Planet TV


Sodnik je zavrnil predlog obrambe za rekonstrukcijo dogodka in pa dopolnitev izvedenskega mnenja o krvnih sledeh. Po njegovem mnenju to dodatno dokazovanje ne bi v ničemer pripomoglo k ugotavljanju dejanskega stanja. Dokazni postopek se je tako končal.

Tožilka Tamara Gregorčič je v sklepni besedi dejala, da je dokazala Cakićevo kaznivo dejanje. Spomnila je, da je Cakić Tiča zabodel v vitalne dele telesa, trikrat ga je zabodel, ko je igralec že ležal na tleh in se ni mogel braniti. Vprašala se je, kaj ga je vodilo v to. "Želja ubiti, vzeti življenje, dokončati dejanje," si je sama odgovorila.

Opozorila je tudi na izpovedi prič, da je bil Tič miroljuben in ni bil nikdar agresiven, Cakić pa je tisti z izkušnjami in travmami iz tujske legije.

Poleg tega je med druženjem v Box baru, kjer je srečal Tiča, prijateljem povedal, da ga je igralec na stranišču otipaval. Cakić je tako vedel, kaj se bo dogajalo v Tičevem stanovanju, je prepričana tožilka. In prav Cakić je bil tisti - to kažejo posnetki varnostnih kamer v lokalu -, ki je Tiča priganjal, naj že gresta domov.

Zmanjšana prištevnost izzvenela že takrat, ko je zadajal zadnje rane

Zaradi korelacije med uživanjem kokaina, alkohola in osebnostnimi lastnostmi je bil Cakić med dejanjem bistveno zmanjšano prišteven. Vendar je po mnenju izvedencev stanje afekta na koncu celo izzvenelo že do takrat, ko je zadal zadnje rane. Iz stanja bistveno zmanjšane prištevnosti se je premaknil v stanje prištevnosti, je presodila. 

"Posebno je bil vztrajen, da bi vzel življenje, dogajanje je trajalo več minut, pokojni pa se je branil, na njem so številne obrambne rane, enkrat je celo prijel za rezilo, kar kaže na izrazito željo po preživetju," je naštevala tožilka. 

Tožilka za Cakića zahteva 12 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

Stefan Cakić | Foto: Sabina Zonta Foto: Sabina Zonta

Cakićev zagovornik: Če bi bil Cakić ženska, bi ga šteli za žrtev

Na vrsto je prišel tudi Cakićev zagovornik Gorazd Fišer in začel z besedami, da če bi bil njegov klient ženska, bi ga danes šteli za žrtev. "Pa četudi bi moškega prej med druženjem poljubila, ga otipavala, odšla z njim domov, a nato ugotovila, da se ne strinja z moškim o tem, kar naj bi se pri njem doma počelo, pa bi moški to še vedno želel in bi ga nato pokončala," je našteval odvetnik.

Spomnil je, da se je Cakić sam predal in policistom izročil nož, sledi pa ni zakril, pa čeprav bi kot izurjen pripadnik tujske legije to najbrž znal. Prav tako ni nikakršnega indica, da bi bil do Tiča ali do istospolno usmerjenih sovražno nastrojen, je pojasnjeval Fišer.

Zato naklepa pri njegovem klientu ni bilo, je nadaljeval Fišer. Zahteva pravično sodbo.

Cakić je dodal le, da bo dejanje obžaloval do konca življenja. Svojcem pokojnega pa je vnovič izrekel sožalje.

Srečala sta se v lokalu ob železniški postaji

Usodnega 18. junija lani sta se Cakić in Tič proti jutru srečala v lokalu Box bar, tam popivala in uživala droge. Nato sta skupaj odšla do igralčevega stanovanja, kjer se je zgodil napad s 33-centimetrskim rezilom.

Zakaj natanko se je začel napad in koliko časa je trajal, ni znano. Na žrtvi so našteli 17 vbodnih ran, usodni sta bili dve.

Obramba: Med napadom je bil Cakić v hudem afektu

Obramba že ves čas sojenja trdi, da se je vse skupaj zgodilo zelo na hitro. To bi potrdilo njihove trditve, da je bil Cakić med napadom na igralca v hudem afektu, zato želijo dopolnitev izvedenskega mnenja.

"Tu je po moje ključno vprašanje, koliko časa je ta dogodek sploh trajal. Prepričan sem oziroma mene izvedenec medicinske stroke ni prepričal, da naj bi to trajalo pet minut ali več ali celo deset minut ali več, kot je povedal," meni Fišer.

Ne spreglejte