Ponedeljek,
7. 4. 2008,
19.16

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2008, 19.16

8 let, 6 mesecev

Slovesnost ob 160. obletnici prvega izobešanja slovenske zastave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Društvo Heraldica Slovenica je v Ljubljani obeležilo 160. obletnico prvega izobešanja belo-modro-rdeče slovenske zastave, ki je z dodanim grbom po osamosvojitvi postala tudi državna zastava.

"Borimo se, da bi mladina spoštovala simbol zastave, ki za narod pomeni osebno izkaznico," je dejal predsednik Heraldice Jožef Lajevec. "Študent prava Lovro Toman, kasneje poslanec v dunajskem državnem zboru, je sedmega aprila 1848 s svojimi prijatelji pri gostilni Zlata zvezda na Wolfovi ulici v Ljubljani razvil slovensko zastavo kot protest proti nemški zastavi," je pojasnil predsednik Heraldice Lajevec. Po njegovih besedah so le-to istega leta izobesili na ljubljanskem gradu privrženci Nemcev.

V Društvu Heraldica ta dogodek že enajst let beležimo v središču Slovenije

"Zastavo z belo, modro in rdečo barvo smo Slovenci dobili v mesecu marcu 1848, določili pa so jo slovenski izobraženci na Dunaju," je še pojasnil Lajevec in dodal, da so bile barve za slovensko zastavo izvzete iz kranjskega grba. Kot je povedal, je bil kranjski grb moder orel z rdečimi šapami na beli podlagi.

"V Društvu Heraldica ta dogodek že enajst let beležimo v središču Slovenije, pet let pa prav na Wolfovi ulici, kjer se je slovenska zastava prvič izobesila. Na Wolfovi ulici smo doslej obeleževali dogodek zasebno, saj občina nikoli prej ni prisluhnila idejam društva, da bi prvo izobešanje slovenske zastave obeleževali prav na tem mestu," je povedal predsednik društva.

Zgodovino je treba spoštovati

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je kot slavnostni govornik na spominskem obeležju poudaril, da je zanj zastava simbol ljubezni in spoštovanja do domovine. "Treba je delati na tem, da bodo tudi mladi vedeli, kaj je naša zgodovina. Zgodovine se ne da spreminjati, treba jo je spoštovati ter odlikovati in ohranjati za bodočnost," je poudaril Janković.