Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
12.42

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vročinski val visoke temperature

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 12.42

5 let, 8 mesecev

Slovenijo je zajel vročinski val

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tem tednu lahko po napovedih Agencije RS za okolje pričakujemo predvsem sončno vreme in visoke temperature, ki se bodo povzpele tudi nad 35 stopinj.

Vročinski val bo trajal predvidoma do sobote, ko meteorologi napovedujejo začasno ohladitev. V teh dneh je še posebej pomembno paziti na svoje počutje, pa tudi na počutje živali, za katere skrbimo. Po nižinah tudi nad 35 stopinj Celzija Po besedah dežurnega prognostika na Agenciji RS za okolje (Arso) Andreja Pečenka lahko lepo, sončno in vroče vreme s temperaturami, ki se bodo po nižinah povzpele tudi nad 35 stopinj Celzija, pričakujemo še vsaj do sobote tega tedna. Največje toplotne obremenitve bodo popoldne Največje toplotne obremenitve se bodo, kot običajno, zgodile v popoldnevih, medtem ko bo tudi zjutraj lahko precej toplo. Najnižje jutranje temperature v mestnih središčih se bodo namreč gibale okoli 20 stopinj Celzija, ob Obali pa lahko pričakujemo celo še kakšno stopinjo več, je napovedal.

Vročinskemu valu bo sledila ohladitev, ki naj bi nastopila predvidoma v soboto. "Za ta dan je po zadnjih izračunih napovedana sprememba, ki bo prinesla osvežitev s padavinami, možne pa bi lahko bile tudi kakšne močnejše nevihte," je povedal Pečenko.

Opozarjajo: pijte dovolj vode, uživajte lažjo hrano Po najnovejšem izračunu naj bi se temperature konec tedna spustile za deset stopinj, tako da živo srebro se v nedeljo naj ne bi dvignilo nad 25 stopinj Celzija. Dodal pa je, da je do konca tedna še kar nekaj dni, zato prognoza še ni čisto natančna.

V agenciji za okolje zato opozarjajo, naj se ljudje v prihodnjih dneh izogibajo največjih popoldanskih toplotnih obremenitev, pijejo dovolj vode, uživajo lažjo hrano in se izogibajo alkoholu.

Pečenko ljudem prav tako svetuje, naj si, če je le možno, privoščijo izlet v naravo in uživajo v senci ob vodi, na delovnem mestu pa naj ne pretiravajo z napori in naj bodo stalno pozorni na svoje fizično počutje.

"Dodatna tveganja z vidika skrbi za dobrobit živali" Na napovedano vročino so se odzvali tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "Poletni čas predstavlja dodatna tveganja z vidika skrbi za dobrobit živali, saj se živali spričo visokih temperatur soočajo s težavami, ki jih je s pravilnim ravnanjem mogoče olajšati ali celo odpraviti" je sporočil Matjaž Emeršič iz Veterinarske uprave RS.

Živalim dovolj vode in zaščito pred neposrednim soncem Lastnike živali zato naprošajo, naj bodo v prihodnjih dneh še posebej pozorni na zagotavljanje zadostne količine neoporečne vode za živali, omogočena pa jim naj bo tudi zaščita pred neposrednim soncem, pri čemer še posebej opozarjajo na zaščito psov, privezanih z verigo.

Hlevi in podobni objekti za rejo živali naj bodo ustrezni zračeni, prav tako transportna sredstva za živali, ob morebitnem vročinskem udaru pa je živali potrebno ohladiti z vodo in jim zagotoviti čimprejšnjo veterinarsko pomoč, so zapisali.

Ne spreglejte