Sreda,
25. 6. 2008,
7.10

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2008, 7.10

7 let

Slovenija praznuje 17 let samostojnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
25. junija 1991 je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti.

Zato v Sloveniji danes praznujemo dan državnosti. Ob prazniku se po vsej Sloveniji odvijajo številne slovesnosti in prireditve. Rosvita Pesek: Brez Demosa ne bilo osamosvojitve Kot je ob dnevu državnosti poudarila novinarka in zgodovinarka Rosvita Pesek, brez zmage Demokratične opozicije Slovenije (Demos) na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni spomladi 1990 nikakor ne bi prišlo do osamosvojitve Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

"Neka druga energija" "To je bila neka druga energija, to so bile neke druge politične strukture, ki v glavnem niso imele nobene zveze z Beogradom in jim zato niso bile nič dolžne. Prav tako niso 'skupaj rasle' na mladinskih delovnih brigadah in partijskih kongresih," je pojasnila in dodala, da so prav te "strukture, zbrane v Demosu, lahko naredile prelom z Jugoslavijo".

Verjetno bi prišlo do nekega rahljanja in drugačnih navez, je dejala, a dodala, da brez Demosa ne bi prišlo do tako "ostrega reza" z Jugoslavijo in v tako kratkem času.

Milan Balažic: Brez Demosa bi bila pot daljša Milan Balažic pa je dejal, da bi prišlo do osamosvojitve od Jugoslavije tudi v primeru, če Demos ne bi zmagal na volitvah spomladi leta 1990. "Vendar bi bila pot daljša in verjetno tudi bolj tvegana, ker okvir takrat razpadajoče federacije ni nudil Sloveniji nobene varnosti več," je pojasnil in poudaril, da se je na koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let pričakovalo, da bo prišlo v Jugoslaviji do večih oboroženih spopadov.

Spopadi z JLA so se začeli 27. junija 1991 Slovenska skupščina je 25. junija 1991 razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija, piše v delu Koraki v času 20. stoletja.

Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Julija podpisali brionsko deklaracijo Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti prišlo na Brionih do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t.i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.

Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njeno izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 pa je postala tudi 176. članica OZN, še piše v Korakih v času.

Slovesnosti v Sežani, na Jesenicah, v Tržiču... Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov, Območno združenje slovenskih častnikov Sežana in Občina Sežana so ob 12. uri v Sežani pripravili osrednjo proslavo ob dnevu državnosti Krasa in Brkinov. Slavnostni govornik, sežanski župan Davorin Terčon je spomnil, da se je agresija JLA začela na Primorskem, dan prej kot drugod po državi, to dejstvo bi morali tudi priznati, so sporočili iz sežanske občine.

Občina Jesenice je slovesnost v počastitev dneva državnosti pripravila ob 13. uri v Pristavi nad Javorniškim Rovtom. Podobno slovesnost so v Tržiču ob 14. uri pripravili občina Tržič, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Tržič in policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska. Ob 18. uri so dan državnosti s slovesnostjo počastili v Velenju, ob 19. uri pa tudi v Radovljici.

LDS ob dnevu državnosti pripravila tradicionalno srečanje LDS je ob dnevu državnosti na Otočcu ob Krki pripravila srečanje. Kot so povedali v stranki, se je srečanja udeležilo približno 1200 članov in članic ter simpatizerjev stranke. Predsednica stranke Katarina Kresal je v govoru poudarila, da je njihova največja odgovornost, da vrnejo zaupanje v politiko kot pametno upravljanje zadev.

"Vladajoča koalicija si ne zasluži zaupanja" "Ni treba pogledati prav daleč nazaj, da bi videli, kje tega zaupanja ni več. V nedeljo je cela Slovenija zgovorno pokazala, da si zaupanja zagotovo ne zasluži vladajoča koalicija, če še svojih najbolj zvestih volivcev ne more več prepričati, naj pridejo na referendumsko volišče," je med drugim poudarila predsednica LDS Katarina Kresal na tradicionalnem srečanju, ki je potekalo v organizaciji Mestnega odbora LDS Novo mesto, so sporočili iz LDS.

Vendar pa bi tisti, ki bi iz tega koval politične dobičke, po mnenju Katarine Kresal delal dolgoročno škodo. "Vse skupaj nas mora skrbeti, da je oblast pripravljena zlorabiti tako pomembno orodje izkazovanja ljudske volje za svoje poceni predvolilne cilje", je poudarila ter znova opozorila na stroške posvetovalnega referenduma, ki bo davkoplačevalce po njenih podatkih stal štiri milijone evrov, toliko, kolikor skupaj porabijo vse slovenske politične stranke za ene volitve.

Kresalova: Izidi referenduma so postali znanilo poraza "In točno to je hotel predsednik vlade: dobiti volitve brez volitev, na silo sredi poletja napovedati jesenski izid. A kdor seje veter, žanje vihar - kar je bilo več kot očitno mišljeno kot napoved volilne zmage, je postalo znanilo poraza," je ugotovila predsednica opozicijske liberalne demokracije.

Naloga, ki čaka stranko LDS, je po besedah Kresalove ta, da ponudijo boljše rešitve ter da "dajo ljudem jasno vedeti, da se take politike ne gremo". "Ne gremo se zlorab demokratičnih mehanizmov, ne gremo se zaničevanja stroke, ne gremo se izsiljevanja političnih sogovornikov, ne gremo se prirejanja realnosti željam ozke politične elite," je med drugim naštela predsednica LDS v govoru na srečanju LDS na Otočcu, so sporočili iz LDS. V govoru je predsednica stranke nakazala rešitev, "da pošteno vodiš družbo na boljše", in sicer tako, da, kot je dejala, "potrpežljivo slediš nitim posameznih interesov in jih znaš stkati v družbeno soglasje".

Zver: Neodvisna država je plod poguma Na prireditvi od dnevu državnosti in občinskem prazniku Od lipe do lipe 2008, korenine in krošnja evropskega drevesa narodov, v dvorcu Bukovje v Dravogradu je slavnostni govornik, minister za šolstvo in šport Milan Zver dejal, da je bila neodvisna država plod poguma, zrelostnih odločitev, a tudi tveganj, so sporočili z ministrstva. "Pred 17 leti smo imeli srečo, da so bili pravi ljudje na pravem mestu, da so v zgodovinskih trenutkih vedeli poiskati optimalne odgovore na znamenja časa," je dejal Zver na prireditvi v organizaciji občine Dravograd in tamkajšnjega turističnega društva, so sporočili z ministrstva.

Praznovali tudi na veleposlaništvu v Londonu Slovensko veleposlaništvo v Londonu je v torek organiziralo sprejem v čast dneva državnosti, dneva slovenske vojske ter obeležitve zaključka predsedovanja EU. Sprejema, ki ga je gostil veleposlanik Iztok Mirošič, se je udeležilo prek 700 gostov. Med gosti so bili predstavniki britanskega političnega, medijskega, gospodarskega in družbenega sveta, predstavniki vlade, poslanske in lordske zbornice, diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij v Londonu ter članov slovenske skupnosti v Veliki Britaniji.