David Kos

Sobota,
18. 10. 2014,
11.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 18. 10. 2014, 11.11

8 let, 5 mesecev

Slovenija bo dobila prvega prehranskega ombudsmana

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo javni poziv za iskanje prvega prehranskega ombudsmana oziroma varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Prehranski ombudsman naj bi prežal na to, ali v prehranski verigi kdo koga izkorišča, v Dnevniku piše novinarka Tatjana Pihlar. Vlada naj bi ga v kratkem imenovala za petletno obdobje. Delo bo opravljal neprofesionalno, s približno deset tisoč evri neto letne nagrade. Kandidati morajo imeti vsaj deset let delovnih izkušenj s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo živil.

"Biti mora dober komunikator, saj bo njegova naloga opazovati prehransko verigo in opozarjati na napake," meni državna sekretarka za kmetijstvo Tanja Strniša, agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa v vlogi prehranskega ombudsmana vidi človeka, ki uživa ugled tako pri kmetih kot tudi živilcih in trgovcih.

"V tujini so varuhi običajno upokojeni vrhunski menedžerji. To so fantje s 'kilažo', konjakom in cigaro," pravi Kuhar, a ni prepričan, ali med slovenskimi upokojenci, ki so se kalili v socializmu, obstaja kdo, ki ustreza opisu, še piše Dnevnikova novinarka.