Sreda,
2. 4. 2008,
20.03

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 20.03

8 let, 6 mesecev

Sklad kmetijskih zemljišč o zemljiščih ob Dragonji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorni odbor sklada kmetijskih zemljišč in gozdov je na današnji izredni seji znova obravnaval problematiko zemljišč na levem bregu Dragonje.

Sklenil je, da bo v prihodnje sklad svojo lastnino v primeru kakršnih koli posegov na zemljišča v lasti Republike Slovenije in v upravljanju sklada zaščitil z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi. "Sklad se bo v takšnem primeru poslužil vseh pravnih sredstev, ki mu jih nudi slovenski pravni red, pred slovenskim sodiščem," so zapisali v sporočilu na javnost. Sklad nima razlogov za zaščito posesti Ker pa po preučitvi stanja na zemljiščih ni bilo moč ugotoviti posledic nedovoljenih posegov na zemljišča, ki jih ima v zakupu Joško Joras - ta je trdil, da lastnik igralnice Mulino tik ob hrvaški nadzorni točki Plovanija, Urban Cerar, zliva svoje odpadne vode na kmetijska zemljišča -, sklad trenutno "nima razlogov za sprožitev postopkov za zaščito posesti in preprečitev nadaljnjih posegov na zemljiščih v zakupu", so dodali. "Glede pobud za vložitev tožbe na ničnost pogodbe, ki jo je sklenila hrvaška občina Buje z Urbanom Cerarjem, pa sklad še vedno meni, da sodnega zahtevka za ugotovitev ničnosti te pogodbe pred sodiščem v Kopru ni potrebno vlagati, saj ta pogodba na območju Slovenije in pri slovenskih pristojnih ustanovah nima in ne more imeti nikakršnih pravnih posledic," so bili jasni v nadzornem odboru sklada.

Janša protestiral pri hrvaškem kolegu Sanaderju

Občina Buje, ki zatrjuje, da so vsa omenjena zemljišča v lasti Hrvaške, je namreč kmetijska zemljišča na območju ob Dragonji pri Kaštelu konec februarja prodala ali dala v najem trem slovenskim državljanom, ki imajo prebivališče na Hrvaškem. Med njimi je tudi Cerar. Na to se je s protestno noto odzvala vlada v Ljubljani, premier Janez Janša pa je v telefonskem pogovoru protestiral pri hrvaškem kolegu Ivu Sanaderju.

Dodatne zahteve pri tej prodaji niso bile upoštevane Slovenska zakonodaja po navedbah nadzornega odbora sklada določa, da se lastninska pravica pridobi šele z vpisom v zemljiško knjigo in ne že s sklenitvijo same pogodbe. V primerih, ko gre za kmetijsko zemljišče, pa zakonodaja pred vpisom v zemljiško knjigo postavlja še dodatne zahteve, ki pri tej prodaji niso bile upoštevane. Pogodba, ki sta jo sklenila Cerar in občina Buje, zato tudi zaradi tega po prepričanju nadzornega odbora ne more predstavljati pravne podlage za pridobitev lastninske pravice na ozemlju Slovenije.