Četrtek,
6. 3. 2008,
16.12

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 16.12

8 let, 6 mesecev

Sestanek mešane komisije s Hrvaško v najkrajšem možnem času

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Premiera Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Ivo Sanader sta se v sredinem telefonskem pogovoru dogovorila za sestanek mešane komisije, do katerega naj bi prišlo v najkrajšem možnem času.

Natančnejšega datuma sestanka mešane komisije, ki naj bi določila sporne točke ob meji med državama in pravni okvir za iskanje rešitve pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, tiskovni predstavnik slovenske vlade Valentin Hajdinjak ni omenil. "Premiera sta se dogovorila, da pride do sestanka takoj, se pravi v najkrajšem možnem času, in pričakujem, da se bo to tudi zgodilo," je dejal.

"Vprašajte Sanaderja, če drži, da na Janšo pritiskajo nekateri koalicijski partnerji ali opozicija" Hajdinjak je povedal, da je treba vprašati hrvaškega premiera Sanaderja, če res drži, kar je povedal v odgovor na sredin protest slovenskega premiera Janše v zvezi s posegi na parcelah ob Dragonji, da gre "morda za pritisk nekaterih koalicijskih partnerjev ali opozicije".

"Mislim, da gre za preusmerjanje pozornosti in beg pred odgovornostjo"

"Po mojem mnenju gre za preusmerjanje pozornosti in beg pred odgovornostjo. Ne spomnim se, da bi kakšna od koalicijskih strank v Sloveniji odobravala nedavno početje republike Hrvaške. Pri ostri obsodbi t.i. prodaje slovenske zemlje sta enotni tako opozicija kot pozicija," je še dejal Hajdinjak in dodal, da "včerajšnja izjava hrvaškega premiera v ničemer ne spremeni dejstva, da gre za slovensko zemljišče, da gre za protipravno dejanje kakor tudi za kršenje in nespoštovanje dogovorov s strani sosednje države".

SNS znova za izredno sejo DZ o Hrvaški Slovenska nacionalna stranka se zavzema za sklic izredne seje državnega zbora o Hrvaški in razrešitev direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) Sergija Daolia, je dejal poslanec Srečko Prijatelj. Zavzel se je tudi za napotitev Slovenske vojske na mejo s Hrvaško.

Prijatelj si želi, da bi se vsi poslanci opredelili do sklepov, ki jih mora pripraviti vlada

Kot je še pojasnil Prijatelj, bi bil sklic izredne seje DZ potreben, "da se uredijo vsa odprta vprašanja o meji in predvsem problematika odtekanja zemljišč v roke tujcev". Od izredne seje sam pričakuje, da "bo Slovenija ravnala državotvorno" in da se bodo na njej vsi poslanci "opredelili do sklepov, ki jih mora pripraviti vlada", da bi tako dali jasno vedeti Evropi in Hrvaški, da Zagreb ne more več nadaljevati s takšno politiko.

Na nek način gre za izdajo slovenskih nacionalnih interesov "Žalostno je dejstvo, da gre na nek način za izdajo slovenskih nacionalnih interesov," je še prepričan Prijatelj, ki je povedal, da stranka ne pričakuje, da bo zbrala potrebno število podpisov poslancev za sklic izredne seje. "Glede na dvoličnost parlamentarne demokracije v Sloveniji seveda pričakujemo, da podpisov ne bomo zbrali," je dejal.

Kresalova podpira odziv premiera Janše na zadnje dogodke v slovensko-hrvaških odnosih

Predsednica opozicijske LDS Katarina Kresal pa je podprla odziv premiera Janše na zadnje dogodke v slovensko-hrvaških odnosih. Kot je dejala, je oster odziv premiera na hrvaško ravnanje na mestu in da so ga pričakovali že prej. "Hrvaška očitno učinkovito sledi svojim lastnim ciljem in korak za korakom v naravi postavlja državno mejo tako, kot si sama želi," je dejala Kresalova. "S prodajo zemljišč ob Dragonji Hrvaška dejansko prodaja slovensko ozemlje, krši brionski sporazum o izogibanju incidentom, s tem pa se ustvarjajo nova dejstva, ki bodo relevantna pri morebitni mednarodni presoji o državni meji," je še dodala, kot so v sporočilu za javnost sporočili iz LDS.