Sreda,
2. 4. 2008,
15.58

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 15.58

8 let, 6 mesecev

SDS zahteva nujno sejo komisije za nadzor obveščevalnih služb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih služb, na kateri bi obravnavali sum zlorabe posebnih oblik pridobivanja v zvezi z afero udba.net.

Iz članka, ki je izšel v torkovem Dnevniku, je namreč razvidno, da je Sova leta 2003 z uporabo omenjenih metod spremljala delovanje SDS, je zapisano v obrazložitvi zahteve. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je bila po mnenju poslanca SDS in člana nadzorne komisije Mira Petka v preteklosti globoko instrumentalizirana za politične namene. Sova je tako leta 2004 in tudi prej delovala kot politična policija, je v današnji izjavi za javnost povedal Petek. Članek v Dnevniku razkriva, da je Sova spremljala zaposlene in člane SDS in da se je Sova ukvarjala tudi z afero Depala vas iz leta 1994, je povedal Petek. Po njegovih besedah v poslanski skupini ocenjujejo, da je šlo za zlorabo posebnih oblik pridobivanja v zvezi z afero udba.net. Sova je namreč poskušala ugotoviti, kako se je seznam nekdanjih "udbovcev" znašel na svetovnem spletu.

Sova naj omogoči vpogled v odredbe direktorja agencije

V poslanski skupini SDS za sejo predlagajo tudi nekaj sklepov. In sicer, da naj Sova komisiji omogoči vpogled v odredbe direktorja agencije in predsednika pristojnega sodišča iz leta 2003 o uporabi posebnih oblik pridobivanja podatkov, ki so jih operativci Sove uporabili pri slovenskem državljanu. Sova naj komisiji omogoči tudi vpogled v zbrano dokumentacijo v povezavi z obdelavo podatkov Sove glede tega, kdo je na spletu objavil omenjen seznam. Dnevnik je v torek poročal, da je Sova ugotovila, da je bil seznam nekdanjih sodelavcev Udbe posredovan z računalnikov, povezanih s SDS.