Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
9.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

12

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje SDS zdravstvena reforma Milojka Kolar Celarc

Petek, 7. 7. 2017, 9.23

6 let, 6 mesecev

Kustec Lipicerjeva: Interpelacija priložnost, da Kolar Celarčeva spregovori o pritiskih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

12

Reforma zdravstva. Milojka Kolar Celarc. | Foto STA

Foto: STA

SDS je vložila interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. V opozicijski stranki, katere potezo sta podprla zdravniški sindikat Fides in sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum, so nezadovoljni s potekom priprave zdravstvene reforme in razmerami v zdravstvu. V SMC pa menijo, da je interpelacija priložnost za razkritje lobijev in pritiskov.

Poslanka SDS Jelka Godec pravi, da so na odločitev o vložitvi interpelacije vplivale nekatere aktualne zadeve, tudi neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki in pomanjkljivosti na področju zdravstvene zakonodaje.

"Zakonodaje ni ali pa ni usklajena niti v koaliciji"

Ministrici Milojki Kolar Celarc očitajo še soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

V SDS so kritični tudi do priprave predlogov zakonodaje na področju zdravstva. Godčeva je izpostavila, da te zakonodaje deloma ni, tista, ki je predlagana, ni usklajena s koalicijo, nekatere rešitve pa so po mnenju zakonodajno-pravne službe v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo.

Po besedah Simone Kustec Lipicer določene rešitve, ki so pripravljene v okviru zakonodajnih pobud v zdravstvu, pišejo posamezniki in skupine, "ki imajo svoje osebne interese, to pa niso interesi, ki so povezani z enakim dostopom do zdravja". | Foto: STA , Po besedah Simone Kustec Lipicer določene rešitve, ki so pripravljene v okviru zakonodajnih pobud v zdravstvu, pišejo posamezniki in skupine, "ki imajo svoje osebne interese, to pa niso interesi, ki so povezani z enakim dostopom do zdravja". Foto: STA ,

Odziv ministrice: Priložnost, da povem, kaj delamo

V poslanski skupini SMC pričakujejo, da bo ministrica v sklopu interpelacije lahko pojasnila svoje dosežke in razgrnila načrte, a tudi spregovorila o lobijih in pritiskih, ki jih doživlja. Močnim pritiskom vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pripisuje tudi blokade pri spremembah.

Javni zdravstveni sistem v tej državi se je po besedah Kustec Lipicerjeve do zdaj popolnoma izrodil v smer interesov nekaterih, ki si krojijo neupravičene zaslužke na račun zdravja, tudi na račun tega, da bi vsi bolniki lahko imeli enako možnost za zdravniško storitev.

Po njenih besedah določene rešitve, ki so pripravljene v okviru zakonodajnih pobud, pišejo posamezniki in skupine, "ki imajo svoje osebne interese, to pa niso interesi, ki so povezani z enakim dostopom do zdravja". Kot je pojasnila Kustec Lipicerjeva, govori o zavarovalnicah, nezdravih razmerjih v odnosu do vprašanja javnega in zasebnega zdravstva, o privilegijih na eni strani ter na drugi strani o pravicah in dolžnostih, ki bi jih morali imeti vsi.

"Eden od manevrov za problematiziranje stvari, ki gredo v pravo smer"

Premier Miro Cerar bo moral še natančneje prebrati interpelacijo zoper ministrico Milojko Kolar Celarc, vendar ministrica zaenkrat uživa njegovo podporo. Kot je predsednik vlade poudaril v Sečovljah, je zadnja interpelacija eden od manevrov, s katerimi se problematizira zadevo, ki gre v pravo smer.

"Ta vlada dokončalo gradnjo desetih urgentnih centrov, dosegla opazno pocenitev zdravil, uvedla e-recept in e-naročanje ter namenila izdatna dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih vrst.Očitno nekomu ni v interesu, da bi ti procesi zdaj stekli," je ocenil premier Miro Cerar.  | Foto: Matej Leskovšek "Ta vlada dokončalo gradnjo desetih urgentnih centrov, dosegla opazno pocenitev zdravil, uvedla e-recept in e-naročanje ter namenila izdatna dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih vrst.Očitno nekomu ni v interesu, da bi ti procesi zdaj stekli," je ocenil premier Miro Cerar. Foto: Matej Leskovšek

Kot je v izjavi medijem po sestanku s krajani Sečovelj povedal premier, "je zanimivo, da kjer koli si SMC prizadeva, da bi skupaj s koalicijo premaknila stvari v neko modernizacijo, da bi šli razvojno naprej - pa naj bo to Magna, naj bo to drugi tir, naj bo to zdravstvo -, povsod se najdejo številni pristopi, ki nam postavljajo na tej poti ovire".

Pričujoča interpelacija je po njegovih besedah eden takih manevrov, s katerimi se problematizira zadevo, ki gre v pravo smer. Kot je spomnil predsednik vlade, se zdaj v procesu prenove zdravstva, kjer se zadnjih 20 let ni nič pomembnega spremenilo tako v procesih upravljanja kot v postopkih javnih naročil, soočajo z velikimi problemi, ki so se nakopičili v tem času.

Zagotovljena podpora NSi, Levica proti

Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali v NSi. V Zavezništvu se bodo opredelili, ko jo bodo prebrali, ne bodo pa je podprli v Levici, kjer menijo, da jo je napisal zdravniško-zavarovalniški lobi.

Interpelacijo pričakovati na septembrski seji DZ

Glasovanje DZ o interpelaciji je pričakovati na septembrski seji DZ. Ministrica mora na interpelacijo odgovoriti v 30 dneh, so pojasnili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza. Predsednik DZ je že danes v skladu s poslovnikom interpelacijo odposlal ministrici in vsem poslancem ter ministrici določil rok za odgovor. Ta rok sicer v skladu s poslovnikom ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

Kuštrin: Zakaj ste čakali tako dolgo?

Konrad Kuštrin | Foto: STA , Foto: STA , V zdravniškem sindikatu Fides in sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum so podprli potezo opozicijske stranke. "Zdi se mi čudno, da je opozicija tako dolgo čakala z interpelacijo," je v izjavi za STA dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Po njegovih besedah se v tem mandatu na področju zdravstva pravzaprav ni nič naredilo, dialog z zdravniškim cehom pa je v primerjavi s prejšnjimi mandati na najnižji ravni. 

Posebej kritičen je bil Kuštrin do predlogov novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi: "Oba zakonska predloga sta nastala na hitro in brez soglasja strokovne javnosti oziroma zdravništva. Zdravniška zbornica ima po zakonu pravico in dolžnost, da sodeluje pri pripravi zakonodaje, pa je pravzaprav ni nobeden nič vprašal."

"Tudi druge zadeve, kot sta eNaročanje in centralno naročanje, so bile uvedene na hitro in brez premisleka, zaradi česar nastaja kup težav," je opozoril Kuštrin. Dodal je, da so bile številne poteze ministrstva "zgolj čisti piar".

Interpelacija brez podpore v sindikatu delavcev v zdravstveni negi in sindikatu zdravstva

Jelka Mlakar SVIZ | Foto: STA , Foto: STA , V sindikatu delavcev v zdravstveni negi ter sindikatu zdravstva in socialnega varstva ne podpirajo. Po njihovem mnenju Kolar Celarčeva za razliko njenih predhodnikov ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so pojasnili, da so razlogi za nepodporo interpelacije številni. "Ključni razlog pa je zagotovo dejstvo, da je to prva ministrica od zadnjih 13 ministrov v 12 letih, ki ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce in sodelavce v zdravstvu," je v izjavi za STA dejala predsednica sindikata Jelka Mlakar.

Po njenem mnenju ministrovanje Kolar Celarčeve "kaže v smer pridobivanja večjega deleža finančne pogače za zdravje ljudi, skrb za odpravljanje čakalnih dob in pripravo zakonskih podlag za večjo in transparentnejšo ureditev zdravstvenega varstva". Kot je opozorila Mlakarjeva, vzbuja skrb delovanje nekaterih politikov, ki od ministrice zahtevajo zdravstveno reformo, obenem pa rušijo sleherni predlog, ki ni iz njihovih vrst.

"Ni v interesu zdravstvenega sistema, da bi ostali brez ministra"

Metod Mezek | Foto: STA , Foto: STA , Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek pravi, da je veliko stvari v teku in da v tem trenutku zagotovo ni v interesu zdravstvenega sistema, da ne bi imeli ministra.

Mezek je za STA dejal, da jih je interpelacija zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc presenetila. Ministrica oz. ministrstvo pod njenim vodstvom sta zastavila zelo veliko sprememb na področju zakonodaje in tudi sicer. Veliko stvari je v teku in sam ocenjuje, da v tem trenutku zagotovo ni v interesu zdravstvenega sistema, da ne bi imeli ministra. "Bojim se, da bo to zahtevalo še dodaten čas. Tega pa ministrica potrebuje, da na ključnih področjih opravi delo," je menil.

Mezek sicer pritrjuje navedbam vlagateljev interpelacije, da so zdravstveni zavodi v težavah. Vendar pa dodaja, da imajo konkretne dogovore oziroma smeri reševanja. 

Ministrica prvič uspešna

Spomnimo, da je ista stranka interpelacijo zoper ministrico vložila že septembra lani. Takrat so ji med drugim očitali odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu in neukrepanje na področju podaljševanja čakalnih dob. Kolar Celarčeva jo je uspešno prestala.

Ne spreglejte