Ponedeljek,
17. 2. 2020,
7.27

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

57

Natisni članek

Vox populi anketa volitve SDS Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 17. 2. 2020, 7.27

4 leta, 2 meseca

SDS najvišje, sledi LMŠ, večina za volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

57

Janez Janša, Marjan Šarec | Stranki SDS, ki jo vodi Janez Janša, je podpora zrasla, Šarčevi LMŠ pa padla. | Foto STA

Stranki SDS, ki jo vodi Janez Janša, je podpora zrasla, Šarčevi LMŠ pa padla.

Foto: STA

SDS ima med volivci največ podpore, kaže anketa Vox populi, ki jo je za časnika Večer in Dnevnik naredila Ninamedia. V državnem zboru bi zasedla 28 sedežev. Sledi LMŠ, ki bi dobila 25 mandatov. Večina vprašanih je za predčasne volitve.

Stranki SDS je podpora glede na prejšnji mesec zrasla (s 16,9 na 19,6 odstotka), stranki LMŠ pa padla (januarja je imela 19,4-odstotno podporo, zdaj 17,1). Na tretjem mestu sledi SD z osmimi odstotki, nato Levica s 5,3 odstotka, NSi s 5,2 odstotka, DeSUS z 2,9 odstotka in SNS z 2,5 odstotka. Stranka SMC, ki ji je podpora sicer zrasla na dva odstotka, in SAB z enim odstotkom se ne bi prebili v državni zbor. Kar četrtina vprašanih (24,9 odstotka) pa še ne ve, koga bi volili.

Koliko poslancev bi glede na to podporo dobile stranke, ko se izločijo neopredeljeni

SDS 28
LMŠ 25
SD 12
Levica 8
NSi 7
DeSUS 4
SNS 4

Večina za takojšen razpis volitev

57,9 odstotka vprašanih meni, da bi bil v državnem interesu takojšen razpis predčasnih volitev. Tretjina oziroma 33,2 odstotka jih meni, da bi morali oblikovati novo vladno koalicijo in novo vlado.

Novice Janša omenil osla, zbrani v dvorani prekinili njegov govor #video

Podpora vladi precej padla

Če je bila še januarja glede na Vox populi podpora vladi 50,6-odstotna, je v tokratni meritvi 39-odstotna, za skoraj 17 odstotkov pa se je povečal odstotek tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno (s 40,9 na 57,5).

Najbolj priljubljen ostaja Pahor

Predsednik države Borut Pahor ostaja prvi na lestvici najbolj priljubljenih politikov, sledita Marjan Šarec in Tanja Fajon. Ljudmila Novak ostaja na četrtem mestu, na petem mestu pa je Aleksandra Pivec.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec: Janša je postal priliznjen do SMC
Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, njegov izvajalec je agencija Ninamedia. Med 11. in 13. februarjem 2020 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Z računalniškega seznama so poklicali 6186 naključno izbranih telefonskih naročnikov, 2417 jih ni bilo dosegljivih, 2078 jih ni želelo sodelovati v anketi, 991 pa jih ni ustrezalo vzorčnim določilom. Anketiranih je bilo 700 ljudi. Pred analizo so bili podatki uravnoteženi po starosti in izobrazbi tako, da so socialno-demografsko strukturo vzorca približali strukturi ciljne populacije, s čimer so zagotovili večjo reprezentativnost vzorca. Standardna napaka vzorca je +/- 3,7 odstotka.