SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDH odgovarja žerjavistom

0

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so danes vnovič poudarili, da sta tako uprava Luke Koper kot tudi nadzorni svet v prejšnji sestavi storila bistveno premalo za odpravo ugotovljenih kršitev pri Lukinih podizvajalcih. S tem so se odzvali na torkovo novinarsko konferenco sindikata žerjavistov, na kateri so SDH očitali dvoličnost.

Poslovodstvo delniške družbe je pristojno in odgovorno za vodenje poslov družbe, nadzorni svet pa za nadzor nad delom poslovodstva. Kakšen poslovni model glede izvajanja pristaniških storitev bo sprejet vnaprej, je zato v pristojnosti in odgovornosti organov družbe Luka Koper, so sporočili iz SDH.

Ob tem so spomnili, da je SDH na nedavni skupščini delničarjev Luke Koper dosegel predčasen odpoklic in zamenjavo štirih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala, izglasoval pa tudi imenovanje posebnega revizorja. "S tem je bil zagotovljen pomemben korporativni korak v smeri prevetritve obstoječega sistema poslovanja z izvajalci pristaniških storitev ter vzpostavitve učinkovitega, zakonitega in ekonomsko upravičenega poslovnega modela v prihodnje," so zapisali.

Finančna uprava RS je namreč ugotovila izredno netransparentno poslovanje na drugem, tretjem in nadaljnjih ravneh Lukinih podizvajalcev, Inšpektorat RS za delo pa kršitve delovne zakonodaje. A odločnih ukrepanj, ki bi pripeljala do novih rešitev, sprememb in zakonitega poslovanja, do sedaj ni bilo, vztrajajo v SDH.

Predstavnik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Mladen Jovičič je na torkovi novinarski konferenci SDH očital, da mu ni zares mar za delavce pri Lukinih podizvajalcih, "temveč gre samo za slepilni manever za javnost, ki sledi staremu cilju razrešitve neposlušnega nadzornega sveta in uprave Luke Koper".

Tudi v sindikatu so sicer upravo že večkrat pozvali k rešitvi problematike izvajalcev pristaniških storitev. A v primeru, da bi Luka Koper naenkrat odprla nov razpis za zaposlitev vseh teh delavcev, bi se kaj lahko zgodilo, da bi rešili zgolj problematiko podizvajalskih podjetij, njihovi delavci pa bi končali na cesti. Luka Koper bi zato morala te delavce zaposliti neposredno, a na stroškovno vzdržen način in v roku nekaj let, menijo v sindikatu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin