Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2018,
20.37

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Marjan Šarec LMŠ Maribor

Torek, 23. 10. 2018, 20.37

5 let, 6 mesecev

Šarec kot premier prvič v Mariboru #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Predsednik vlade Marjan Šarec je današnji obisk Maribora popoldne izkoristil tudi za strankarske zadeve in kot predsednik LMŠ poslanki Lidiji Divjak Mirnik izrekel podporo na županskih volitvah. Kot je ob tem povedal, se mu zdi prav, da je za svoj prvi obisk slovenskih občin izbral Maribor, saj gre za drugo največje mesto v Sloveniji.

Kljub naklonjenosti štajerski prestolnici je Šarec dejal, da danes ni veliko obljubljal, saj to ni v njegovi naravi, si je pa ogledal razmere v mestu, zdaj pa je na pristojnih ministrstvih, da začnejo reševati morebitne nerešene težave.

"Hoditi po Sloveniji samo tik pred volitvami nima nobenega smisla in bi bilo tudi norčevanje iz ljudi", zato je že na začetku mandata zastavil politiko, da bo prisoten na terenu in bo hodil med ljudi, je pojasnil premier. Kot je dodal, želi z današnjim obiskom dokazati tudi, da jim je mar za Maribor.

Ob tem pa je poudaril, da bi država naredila največ, če bi ustanovila pokrajine, s čimer bi Maribor postal središče ene od njih, s tem pa bi lahko mnoge težave, od prostorskih aktov do gospodarskih zadev in še marsikaj, kar danes centralno upravljajo ministrstva, reševali sami.

Na občino ga ni bilo

Andrej Fištravec | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Čeprav je danes obiskal kar nekaj institucij v Mariboru, ga na mestno občino ni bilo, vendar Šarec pravi, da je šlo zgolj za tehnično težavo, saj jim ni uspelo uskladiti urnika. Na vprašanje, kaj pravi na nedavno pismo župana Andreja Fištravca, ki je premierja obvestil, da je država mestu dolžna 130 milijonov evrov, je odvrnil, da je župan verjetno ciljal na težave pri financiranju občin.

Kot je dejal, si želi povezave vseh združenj občin in imenovanja delovne skupine, ki bi pripravila osnutek nove zakonodaje, s katero bi oblikovali normative in naloge, ki jih občine izvajajo in se jih je z leti nakopičilo čedalje več, dodatnega denarja zanje pa ni.

"Njegovo pismo razumem, saj je v njem nanizal težave, ki dejansko obstajajo," je dejal Šarec. Po njegovih besedah mora zato državna oblast spoznati, da občine niso sindikati, pač pa veja oblasti, ki je skupaj z državno oblastjo del enega sistema.

Naklonjen zakonu o Pohorju

Dotaknil se je tudi možnosti za sprejetje zakona o Pohorju, ki ga ne zavrača, saj je predlog, kako začeti neke stvari urejati. Zagotovil je, da je LMŠ takemu zakonu naklonjena, vendar pa za kaj takega potrebujejo vsaj 46 glasov.

Divjak Mirnikova je dejala, da se o tem pogovarja tudi z drugimi poslanci iz regije, zato verjame, da lahko v tem mandatu zakon, ki bi bil po vzoru podobnega zakona o Planici, tudi sprejmejo. Kot je spomnila, se zakon namreč ne tiče le Maribora, pač pa kar 22 občin, ki si delijo Pohorje.

Ne spreglejte