Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2008,
10.43

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 31. 1. 2008, 10.43

7 let, 1 mesec

Rupel si želi srečanja z Zagrebom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Dimitrij Rupel si želi čim prejšnjega srečanja s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem. V poslanski skupini Lipa in v LDS pa menijo, da bo Rupel moral odstopiti.

Jandroković je pripravljen priti v Ljubljano

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je v sredo zvečer v oddaji Otvoreno na HTV dejal, da slovenskega kolega Dimitrija Rupla vabi na obisk v Zagreb. Dodal je, da je pripravljen tudi osebno priti v Ljubljano na pogovore, ker si Hrvaška ne želi sporov.

Rupel si želi srečanja z Jandrokovićem čim prej

Rupel si želi, da bi se z Jandrokovićem srečala čim prej, če bo možno, že čez nekaj dni. Prepričan je, da bodo problemi med Slovenijo in Hrvaško hitro urejeni, "če bo dobra volja na obeh straneh". Dejal je še, da se je pripravljen s hrvaškim kolegom srečati "kadarkoli" bi našla čas. Na žalost predlogi v tej smeri doslej niso bili preveč uspešni, a ne gre izgubiti upanja, je dejal Rupel.

Rupel: Nisem govoril neresnic in nisem pretiraval "Resnica je, da nisem izrekel nobene neresnice in tudi nobenega pretiravanja," pa je glede svoje izjave v EP, da je Hrvaška praktično prekinila odnose s Slovenijo, ki jo je hrvaški premier Ivo Sanader označil kot neresnico, dejal minister Rupel. Obenem je dejal, da so obtožbe na njegov račun na Hrvaškem morda zanimive in bralcem privlačne, a slonijo na "nekoliko slabotnih temeljih".

"S pretrganimi odnosi sem mislil na Kitarovićevo" Kot je pojasnil, je s pretrganimi diplomatskimi stiki mislil predvsem na to, da se je s predhodnico Jandrokovića, nekdanjo hrvaško zunanjo ministrico Kolindo Grabar Kitarović v lanskem letu srečal le enkrat in še to le na neformalnem kosilu, kar je v primerjavi s srečanji, ki jih imajo zunanji ministri primerljivih držav, "neverjetno pičlo". Obenem je dodal, da stiki na ravni diplomatov, uradnikov in celo predsednikov vlad so bili.

Prav zaradi pomanjkanja stikov na ravni zunanjih ministrov se je po njegovem med državama nakopičilo "več problemov, kot bi bilo potrebno". Ob tem je izrazil obžalovanje, da v odnosih med Slovenijo in Hrvaško ni vse, "kot bi lahko bilo", a hkrati izrazil prepričanje, da odnosi niso tako slabi, kot se zdi na prvi pogled.

"V Sloveniiji," je Rupel ocenil za RTV Slovenija, "je zadeva dobila pretirane dimenzije. Svoje delo opravljam 100-procentno po svojih najboljših močeh," je še dodal.

Janša: Ruplovi izjavi se pripisuje prevelik pomen

Ruplovi izjavi se po mnenju predsednika vlade Janeza Janše pripisuje prevelik pomen. "Razumem, da se to dela v sosednji državi, ne razumem pa, zakaj se to dela tudi v Sloveniji, ker ni bilo rečeno nič takšnega, kar bi karkoli strateško spremenilo," je izjavil Janša. Na potezi po Janševih besedah ni Slovenija, ne Italija ne Evropska komisija, temveč Hrvaška. "Hrvaška je tista, ki je spremenila stanje, ki je bilo soglasno dogovorjeno," je Janša spomnil na dogovor iz junija 2004.

Na vprašanje, ali se bo v kratkem sestal s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem, je Janša dejal, da je za vsak sestanek potrebno vedeti, o čem bo tekla beseda. "V tem primeru vemo, kaj je problem. Vemo tudi, da je rešitev, ki je bila prej dogovorjena za Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo ustrezna," je menil premier. "Tisti, ki se s tem stanjem ne strinja, je dolžan predlagati drugačno rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Do takrat pa nima pravice spreminjati stanja," je dodal.

Mesić: Slovensko preprečevanje hrvaških pogajanj z EU katastrofalno za odnose

"Če bo Slovenija z vztrajanjem pri svojih stališčih onemogočila vstop Hrvaške v EU, bo to katastrofalno za naše odnose v prihodnosti. Lahko rečemo, da bo potem za vselej konec slovensko-hrvaškega prijateljstva," je izjavil hrvaški predsednik Stipe Mesić. Dodal je, da ima Hrvaška sicer dobre odnose s Slovenijo. Kot je poudaril Mesić, Hrvaška mora najti rešitev, če si želi čimprejšnjega članstva v Evropski uniji, ki je za Hrvaško življenjskega pomena. "Če bomo našli rešitev s Slovenijo, s katero imamo sicer dobre odnose, bo to še bolj utrdilo naše prijateljske vezi," je izjavil Mesić.

Mesić: Neformalni pogovori lahko naredijo več kot diplomacija Hrvaški predsednik je pred petkovim srečanjem s slovenskim kolegom Danilom Türkom v Črnomlju napovedal neformalne pogovore. "Če potekajo neformalni pogovori, potem je možno storiti korak več, kot je tega zmožna diplomacija," je povedal.

Nobilo: Predsednika lahko prispevata k ureditvi odnosov

Hrvaški veleposlanik v Sloveniji Mario Nobilo od petkovega prvega neformalnega srečanja predsednikov Türka in Mesića pričakuje veliko, tudi zato, kot je dejal, ker sta predsednika zelo priljubljena v svojih državah. "Predsednik Türk je izkušen diplomat, zato menim, da lahko oba veliko prispevata, da se zadeve okoli blejskega procesa premaknejo z mrtve točke, zdaj tudi okoli zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC)," je dejal.

Podobno je optimizem pred petkovim srečanjem predsednikov Türka in Mesića izrazil tudi slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič.

Degert: Zaskrbljujoči oblaki nad hrvaškimi pogajanji z EU

Svje mnenje je v pogovoru s hrvaškim predsednikom Stipom Mesićem podal tudi vodja delegacije Evropske komisije na Hrvaškem Vincent Degert. "Nad pristopnimi pogajanji med Hrvaško in EU so se nabrali zaskrbljujoči oblaki, ki bodo pogajanja lahko upočasnili ali celo zamrznili," je dejal in dodal, da je glavni razlog uveljavitev hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone.

Jandroković: ERC ne prejudicira meje med Hrvaško in Slovenijo

V zgoraj omenjeni oddaji na HTV, ki je bila posvečena hrvaško-slovenskim odnosom, je Jandroković znova poudaril, da hrvaška zaščitna ekološko-ribolovna cona (ERC) v Jadranu ne prejudicira meje med Hrvaško in Slovenijo. Ponovil je, da je Zagreb pripravljen objaviti tudi posebno izjavo, v kateri bo potrdil, da ERC nima povezave z mejo na morju.

Kacin: ERC lahko pomeni izgubo izhoda na odprto morje Slovenski poslanec v EP Jelko Kacin je v oddaji odgovoril, da uveljavitev ERC lahko pomeni, da bo Slovenija izgubila izhod na odprto morje. Kacin je sicer zavrnil komentar torkovih izjav ministra Rupla v EP glede odnosov s Hrvaško ter dejal, da ga kot evropskega poslanca zanima zgolj, koliko je Hrvaška napredovala v pogajanjih. "Vse nas je presenetilo dejstvo, kako je Hrvaška upočasnila pogajanja, čeprav je bila opozorjena, da bo lahko samo sebe ustavila," je dejal.

Nemška poslanka v EP Doris Pack pa je izpostavila, da mora Hrvaško posebej zanimati, katere izmed 27 držav so preprečile odprtje pogajalskega poglavja o ribištvu. Dodala je, da je to vprašanje zastavila ministru Ruplu, ki se je, po njenih besedah, izognil odgovoru.

Jandroković: Še pred ERC je Slovenija blokirala pogajanja o ribištvu

Kot je nato dejal Jandroković, "zagotovo obstaja ovira določenemu delu pogajanj s strani Slovenije". Spomnil je, da je Slovenija, še preden je Hrvaška uveljavila ERC, blokirala pogajanja o ribištvu. Dodal je, da je Hrvaška prav v okviru omenjenega pogajalskega poglavja nameravala skušati najti rešitev glede ERC, ki bi zadovoljila Hrvaško, Slovenijo in Italijo.

Poslanec največje hrvaške opozicijske stranke Socialdemokratske stranke (SDP) Neven Mimica je ocenil, da so zaradi meddržavnih problemov prvič ogroženi dobrososedski odnosi. Opozoril, je da ni treba na provokacijo odgovarjati s provokacijami, ampak ustvarjati dialog po diplomatski poti, ker bosta Slovenija in Hrvaška čez nekaj let za isto mizo.

Kacin: Če obstaja kakšna država, ki jo ima Slovenija rada, je to Hrvaška

Oddaja se je končala v spravljivem tonu. Kacin je tako poudaril, da ima Slovenija rada Hrvaško. "Če obstaja kakšna država, ki jo ima Slovenija rada, je to Hrvaška. Vse, kar izgubi Hrvaška, bomo izgubili vsi," je dejal Kacin. Packova, ki velja za veliko prijateljico Hrvaške, pa je svetovala Zagrebu, naj se "malce umiri", ter da ni treba poveličevati problemov s Slovenijo.

Poslanska skupina Lipa zahteva Ruplov odstop

Poslanska skupina nepovezanih poslancev Lipa je v zvezi z odstopom Mitje Drobniča z mesta političnega direktorja zunanjega ministrstva na predsednika vlade Janeza Janše naslovila javni poziv k odstavitvi zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

V javnem pozivu Janši so še zapisali, da zadnji dogodki v okviru ministrstva za zunanje zadeve, v povezavi s tajnim dogovarjanjem s State Departmentom, rušijo ugled, kredibilnost in verodostojnost Slovenije v domači in mednarodni javnosti ter resno načenjajo vprašanje slovenske nacionalne identitete, njene samobitnosti in suverenosti. "Gre za nedopustno in skrajno neodgovorno uradno politiko Slovenije, ki ima lahko dolgoročno nepopravljive posledice" za Slovenijo.

Kresalova: Janša naj razmisli, ali je Rupel pravi za vodenje zunanje politike

"Z načinom ki ga je Rupel ubral, je zapravil priložnost, da bi verodostojno predstavil tako naše cilje pri predsedovanju kot tudi naš pogled pri reševanju problematike hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC)," je Ruplovo delo kritično ocenila predsednica LDS Katarina Kresal. "V LDS stalno opozarjamo na napake naše zunanje politike, odgovornost za delo zunanjega ministra pa nosi predsednik vlade. Zato s strani premiera Janše pričakujemo tehten razmislek, ali je minister Rupel prava oseba za vodenje slovenske zunanje politike," je še dodala.

Kresalova je sicer zagotovila, da se v LDS o morebitni interpelaciji zunanjega ministra zaenkrat "še ne pogovarjajo". Na vprašanje, ali bi poslanci LDS morebiti podprli zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev Lipa po odstavitvi Rupla, pa se ni želela neposredno opredeliti.

Pahor: Rupel je dober diplomat

Predsednik največje opozicijske stranke Borut Pahor je za RTV Slovenija dejal, da ne bo podpira pozive k Ruplovemu odstopu. "Če bi potegnili črto pod njegovo dosedanje delo, bi ga prav gotovo ocenili kot pozitivno. Je naredil stvari, poteze, ki bi jih mi, Socialni demokrati, naredili drugače, a na splošno lahko rečem, da je dober diplomat," je za RTV dejal Pahor.

Golobič: Rupel ne obvladuje dogajanja na ministrstvu

Tudi predsednik stranke Zares Gregor Golobič je izjavil, da je vrsta dogodkov pokazala, da zunanji minister Dimitrij Rupel ne obvladuje dogajanja na ministrstvu. Kot je nadaljeval, je ministrstvo kaotično organizirano, v njem pa je izjemno veliko nezadovoljstva. Sedanja škoda je po njegovem posledica nespretnosti ministra. Tako je Golobič spomnil, da je zaščitna ekološko-ribolovna cona(ERC) postala navidezno dvostranska tema med Slovenijo in Hrvaško.

"Mislim, da je ta hip poteza na predsedniku vlade," je dejal Golobič. Po njegovih besedah ima Janša zdaj možnost preprečiti, da bi to postala notranjepolitična tema, ki bi dodatno škodovala slovenskim interesom pri urejanju odnosov s Hrvaško".

Ne spreglejte