SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Rezanje nadomestil plač?"

1

termometer

Vlada se je na današnji seji seznanila z vsebino predloga novega zakona o javnih funkcionarjih, o kateri naj bi v prihodnjih dneh stekla javna razprava.

Med drugim naj bi drugače uredili pravico do prejemanja nadomestila plače, ki funkcionarjem pripada po prenehanju funkcije. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, ki premieru pomaga pri vodenju ministrstva za javno upravo, naj bi pravico do nadomestila zmanjšali tako po času prejemanja kot po višini. Nadomestilo glede na osnovno plačo Kamnarjeva je pojasnila, da je nadomestilo plače, ki ga funkcionar prejema po prenehanju mandata, sedaj odvisno od plače funkcionarja v preteklem obdobju, in sicer vključno z vsemi dodatki. Sedaj pa naj bi ga odmerili glede na osnovno plačo funkcionarja.

Nadomestilo odvisno od časa opravljanja funkcije

Spremembe bi uvedli tudi pri obdobju, v katerem lahko funkcionar po prenehanju funkcije prejema nadomestilo, in sicer tako da bi bilo odvisno od časa opravljanja funkcije. Če je funkcionar svojo funkcijo opravljal manj kot polni mandat, bi se mu tudi obseg pravic ustrezno zmanjšal, je pojasnila Kamnarjeva.

Osnutek je pripravila Krebsova Podrobneje zakonskega predloga ni predstavljala, poudarila pa je, da obstoječi zakon potrebuje prenovo in da je želja in potreba, da se za vse funkcionarje pravice uredijo na enem mestu in na enoten način. Osnutek zakona je sicer pripravila že prejšnja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin