Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
12.25

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 4. 2014, 12.25

7 let

Razkol v PS, iz stranke izstopilo enajst poslancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Iz stranke Pozitivna Slovenija je danes poleg predsednice vlade Alenke Bratušek izstopilo še enajst poslancev od skupno 27, dva ministra in dva državna sekretarja.

Iz stranke PS so izstopili poslanke in poslanci: - Jani Möderndorfer, - Jerko Čehovin, - Maja Dimitrovski, - Aljoša Jerič, - Darko Jazbec, - Saša Kos, - Jožef Kunič, - Mitja Meršol, - Alenka Pavlič, - Peter Vilfan, - Jože Velikonja.

Iz PS so sicer danes izstopili še: - predsednica vlade Alenka Bratušek, - ministra Metod Dragonja - Roman Jakič - državni sekretar Jernej Pavlič - državni sekretar Matija Sevšek.

Pred tem pa sta po petkovem kongresu PS na Brdu, na katerem so za predsednika vnovič izvolili Zorana Jankoviča, prav tako že izstopila državna sekretarka Tamara Vonta in poslanec PS Dragan Bosnić.

Peter Vilfan je za MMC RTV dejal, da bodo ustanovili svojo skupino neodvisnih poslancev.

Omenjeni poslanci so začeli danes vodjo poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, ki je tudi sam med podporniki Bratuškove, obveščati o izstopih iz poslanske skupine. Tako bo poslanska skupina v sredo o izstopih poslancev obvestila predsednika državnega zbora Janka Vebra, nato pa tudi javnost, napovedujejo v PS.

Poslanska skupina na pol Poslanska skupina PS bo tako po novem štela le še 15 članov. Skupaj z omenjenimi 12 podporniki Bratuškove ter poslanci koalicijskih strank SD, DL in DeSUS pa bo imela premierka v državnem zboru 33 glasov podpore.

Po današnjem srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem je Bratuškova sicer dejala, da je pripravljena odstopiti z mesta predsednice vlade, če bi obstajala možnost za izvedbo predčasnih volitev še pred poletjem.

Novo poslansko skupino lahko ustanovijo najmanj trije člani Kot določa poslovnik, lahko poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, ustanovijo novo poslansko skupino, če se politična stranka razdeli na dve ali več novih političnih strank, če se iz dela članstva te stranke ustanovi nova politična stranka, ali če razpade koalicija političnih strank, ki so vložile skupne istoimenske liste. Nova poslanska skupina se lahko ustanovi, če šteje najmanj tri člane.

Poslanci, ki so bili izvoljeni z list volivcev, in poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki, imajo tudi pravico ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev ali pristopiti k taki skupini, če je že ustanovljena.

Ne spreglejte