Petek,
31. 5. 2013,
16.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 31. 5. 2013, 16.26

8 let, 5 mesecev

Rak je epidemiološki problem številka ena in izziv medicinski stroki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rak je postal epidemiološki problem številka ena, je ob začetku letošnjega Onkološkega vikenda v Portorožu izpostavil koordinator državnega programa za obvladovanje raka Branko Zakotnik.

Branko Zakotnik je ob velikih korakih na področju sekundarnega in terciarnega zdravstva izpostavil, da se je v preteklosti zanemarjalo primarno zdravstvo, kar je imelo za posledico pozno diagnosticiranje bolezni. Ocenil je sicer, da se minulo delo na področju obvladovanja raka sicer pozna v upadanju umrljivosti pri različnih oblikah rakavih obolenj.

Med ključne izzive za prihodnost pa je koordinator državnega programa izpostavil širitev presejalnega programa Dora na celotno Slovenijo, sprejem zakona o zbirnih podatkih v zdravstvu, zagotavljanje mreže onkološke dejavnosti ter spremljanje dopustne čakalne dobe od diagnoze do začetka zdravljenja.

Med preboji v minulem letu pa je Zakotnik omenil možnost spremljanja podatkov informacijske tehnologije, v prvi vrsti z uvedbo e-registra, e-kliničnega registra in njune povezave s presejalnimi programi.

Prav tako bo treba nadaljevati z vključevanjem bolnikov v klinične raziskave - to število se je lani v primerjavi z letom 2011 kar podvojilo -, skrbeti pa bo potrebno tudi za celostno rehabilitacijo kot tudi za paliativno oskrbo bolnikov z rakom, je še ugotavljal Zakotnik.

Število obolelih za rakom kljub vsem prizadevanjem še vedno narašča Kot je poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar, število obolelih za rakom kljub vsem prizadevanjem še vedno narašča, tako zaradi staranja prebivalstva kot zaradi načina življenja. Prav povečevanje obolelih pomeni izziv, ki ga morajo sprejeti in obvladati kljub krizi in finančnim razmeram, ki posegajo tudi na zdravstveno področje.

V prihodnje bo pomembno pripraviti ustrezno strategijo s pravimi cilji, pri čemer Gantar priznava, da je bilo narejenega veliko, zlasti pri pripravi državnega načrta za obvladovanje raka. Glavni izziv na naprej pa bo seveda izvajanje in doseganje ciljev iz tega programa, je dodal.

Gantar je ocenil, da je bilo veliko storjenega tudi na področju preventive in ozaveščanja, zelo učinkoviti pa so po njegovem tudi že uvedeni presejalni programi. Ob tem je minister napovedal, da bo na področju obravnave bolnikov z rakom potrebno uvesti tudi nekatere organizacijske spremembe.

Že 26. Onkološki vikend v organizaciji Onkološkega inštituta Ljubljana in Kancerološkega združenja SZD se letos posveča izzivom v multidisciplinarni obravnavi bolnikov z rakom sečnega mehurja, prostate, ledvic in mod.