Aleksandar Mićić

Petek,
11. 1. 2013,
20.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2013, 20.27

8 let

PS sprejema srednjeročno programsko usmeritev

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija bo danes na kongresu predstavila Temeljno listino Pozitivne Slovenije - Slovenija 2020. Gre za programski dokument, ki zajema vrednote stranke.

Kot so povedali, gre za "srednjeročno programsko usmeritev" stranke, ki ne spreminja svoje politične usmeritve. Kot temeljne vrednote tako program opredeljuje solidarnost in pravičnost, pa tudi družbeno enakost. Zavzemajo se za povezovanje ljudi ne glede na njihovo nacionalno, versko, spolno, ali kakršnokoli drugo danost. Poudarek želijo dajati razvojnim izzivom, ne ideološkim delitvam. Pomemben je aktiven razvoj javnega šolstva, zdravstva in kulture.

Zagovarjajo zagon tako javnega kot zasebnega gospodarstva, premišljeno zmanjševanje ekonomskih razlik, nove metode ustvarjanja dodane vrednosti, povečano učinkovitost pri odkrivanju klientelizma in koruptivnih dejanj ter zeleno politiko kot "aktivno paradigmo v prihodnost usmerjenega razvoja družbe". Pomemben mehanizem za doseganje večje dodane vrednosti gospodarstva pa je ob utrditvi posameznih gospodarskih panog tudi v privzemanju delavske participacije, še piše v povzetku programskega dokumenta, ki ga bo danes potrjeval kongres stranke.

Jerovšek: Nekonstruktivna opozicija Ob tej priložnosti smo se vprašali, ali je Pozitivna Slovenija upravičila zaupanje, ki ga je dobila na predčasnih volitvah, ko je postala največja parlamentarna stranka. Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek o tem pravi: "PS drži opozicijsko držo. V nekaterih primerih nekonstruktivno, ker nasprotujejo tudi dobrim rešitvam. To je bolj opozicijsko nagajanje kot pozitivna drža oziroma konstruktivna presoja dobrih ali slabih predlogov vlade. Gre za novo stranko, ki potrebuje nekaj časa za profiliranje, čeprav so se nekateri njihovi člani samo preselili iz drugih strank. Je pa nekaj novih ljudi, ki celo več nastopajo kot stari poslanci, kot so Maša Kociper, Jani Möderndorfer, Alenka Bratušek …"

Pribac: Opozicijska vloga je ugodna za PS, ne pa za Jankovića Filozof Igor Pribac meni, da je lahko opozicijska vloga za stranko tudi dobra: "PS je na volitvah vsrkala vase pretirano močan val pričakovanj ljudi, ki je uplahnil, ko Jankoviću ni uspelo postati mandatar. Opozicijska vloga je ugodna za krepitev novonastale stranke, ni pa ugodna za Jankovića, ki mu bolj leži ministrska vloga."

Kritična distanca do voditelja je življenjska moč stranke Glede na to, da se je Zoran Janković znašel v nekaj odmevnih aferah in da je tudi zadnje poročilo KPK zelo obremenjujoče, kot bi rekel Gregor Virant, se postavlja vprašanje, kaj lahko PS ponudi brez Zorana Jankovića na predsedniškem mestu: "Poročilo KPK pomeni zelo resne težave za stranko in njenega predsednika, vendar menim, da so te težave PS manjše od tistih, ki jih ima s poročilom SDS. V PS in okoli nje je slišati kritične glasove do Jankovićevih dejanj, medtem ko bolgarska večina, dosežena ob glasovanju o zaupnici, predsedniku stranke SDS gotovo ni v čast. Sposobnost zavzemanja kritične distance do voditelja stranke razumem kot izraz življenjske moči stranke," pravi Pribac.

Janković nase veže volivce iz drugih jugoslovanskih republik O PS brez Zorana Jankovića kot šefa stranke pa ima Jerovšek zanimivo teorijo: "Verjetno ima stranka zaradi njega del volilnega telesa, strogo vezan na Zorana Jankovića, volivci prihajajo iz drugih republik nekdanje Jugoslavije in jih nostalgija veže nanj, pa ne mislim, da je to kaj negativnega. Tako kot verjetno koroški Slovenci volijo Slovence. Brez Zorana Jankovića bi stranka preživela, imela pa bi razmeroma malo možnosti. To so očitno vedeli tudi člani stranke, ko na svetu niso niti razpravljali o poročilu KPK. Podobno je tudi v SDS, kjer so nekateri vezani na predsednika in njegovo usodo."

Odvisni od odločitev drugih strank Jerovšek meni, da bo za prihodnost stranke bolj kot to, kakšne dokumente bodo sprejemali in kaj bodo sami počeli, pomembno, kaj bodo počele preostale stranke: "Več bo odvisno od tega, kaj bodo druge stranke počele in kako se bodo odločale, na primer SLS, ki bi rada bila jasna, pregledna … Drugo vprašanje pa je, ali bodo volivci to kupili." PS pa se na kongresu ne bo mogla izogniti zadnjim dogodkom na cestah, ki ne gredo več samo v smeri levo-desno, ampak zahtevajo, da vsi politiki odidejo: "Očitno tudi v PS že upoštevajo pritisk ulice, ko so bolj konstruktivni recimo pri holdingu, pokojninski reformi …"

Še naprej lahko vzbujajo upanje Pribac pa pravi, da je s pravim programom in njegovim prepričljivim zagovarjanjem prihodnost stranke lahko še vedno uspešna: "Če bo PS jutri sprejela Temeljno listino 2020 z vsebino, kakršno ste objavili pred tedni na vašem spletišču, se bo lahko veliko jasneje profilirala kot stranka na presečišču socialnodemokratske in levoliberalne usmeritve. Če jo bo tudi prepričljivo zagovarjala, lahko še naprej vzbuja upanje pri ljudeh."