Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 7.53

8 let

PS nad Gorenaka z interpelacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozitivna Slovenija je vložila interpelacijo zoper notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki mu očita odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank.

Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali le še v SD. V koaliciji opozarjajo, da je treba najprej počakati na izsledke organov, ki preiskujejo zaplet s podpisi.

Glavna tema interpelacije so izginuli podpisi Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je po vložitvi interpelacije povedal, da so glavna tema interpelacije izginuli podpisi in nezaupanje, ki je bilo s tem dejanjem narejeno. Spomnil je, da so se pogovorili tako s predsednikom DZ Gregorjem Virantom kot z ministrom Gorenakom.

Möderndorfer: Minister bi moral že zaradi objektivne odgovornosti sam odstopiti "Neodgovorjeni pomisleki so ostali na strani ministra za notranje zadeve," je poudaril Möderndorfer. Po pregledu dokumentacije v PS trdijo, da gre za subjektivno in objektivno odgovornost. Kar po Möderndorferjevih besedah pomeni, da bi moral minister že zaradi objektivne odgovornosti sam odstopiti, ne pa da so čakali mesec in pol do interpelacije.

"Za poduk in zato, da bomo ljudje še verjeli v demokratične postopke in zaupanje v inštitucije DZ in nenazadnje tudi vlade, je prav, da gremo tudi skozi to fazo," je prepričan vodja poslancev PS.

"Interpelacija to pot ni več politične narave" Pod interpelacijo se je podpisalo 27 poslank in poslancev PS, vendar to ne pomeni, da do konca interpelacije te podpise ne podkrepijo še ostale poslanske skupine, je pojasnil Möderndorfer in dodal, da interpelacija to pot ni več politične narave. Möderndorfer pričakuje podporo večine poslancev in poslank.

Gorenak interpelacije še ni videl in je zato še ne komentira. "Dovolite mi, da jo vsaj preberem," je dejal ob robu seje DZ.

Janša: Škandal, ki se ne bi smel zgoditi Predsednik vlade Janez Janša meni, da je izguba podpisov pod pobudo za referendum škandal, ki se ne bi smel zgoditi. A preden se pokaže na krivca, je treba po njegovem mnenju ugotoviti, kaj se je zgodilo, in nato terjati odgovornost. Enak škandal kot izguba podpisov je sicer po Janševih ocenah kopiranje poslanskih podpisov poslancev PS za vložitev dveh zahtev za razpis referenduma.

Premier Janša je namreč v DZ odgovarjal na vprašanja poslanca Pozitivne Slovenije Romana Jakiča o izgubi podpisov pod referendum o zakonu o ukrepih za stabilnost bank.

Tanko: Za interpelacijo ni nobenih resnih razlogov Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka za interpelacijo zoper Gorenaka ni nobenih resnih razlogov. Ocenjuje, da je bila pri zapletu s podpisi huda napaka storjena v DZ, dokler pristojni preiskovalni organi ne opravijo svojega dela, pa je po njegovem mnenju "nekorektno zahtevati odgovornost od kogar koli".

Tanko meni, da je interpelacija vložena iz "obupa, predvsem zato, da bi se zaščitili tisti, ki so doslej bili v bančnem sistemu nedotakljivi". Spomnil je namreč, da se bo z zakonom o slabi banki ugotavljala odgovornost tistih, ki so odobravali ali prejemali slabo zavarovane ali nezavarovane kredite.

Virant: Bistveno je, da so bili originalni podpisi ves čas na varnem Kako se bo ob interpelaciji zoper Gorenaka odločila DL, je po besedah njenega predsednika Gregorja Viranta je preuranjeno reči. Interpelacije še niti videli nismo, preiskovalni organi pa zaplet s podpisi pod referendumsko pobudo, ki je razlog za interpelacijo, še preiskujejo, pojasnjuje Virant. Po njegovem mnenju je bistveno, da so bili originalni podpisi pod pobudo sindikata ves čas na varnem v DZ.

V SLS interpelacije ne bodo podprli Predsednik SLS Radovan Žerjav je ocenil, da je interpelacija preuranjena. Veliko bolje bi namreč bilo, da bi najprej ugotovili krivca za izgubljene podpise in šele nato vložili interpelacijo, je dejal in pojasnil, da v SLS interpelacije ne bodo podprli. Interpelacijo Žerjav ocenjuje kot "modro potezo" opozicije, saj bodo zaradi nje verjetno padale "tudi kakšne težke besede znotraj koalicije" glede na to, da stvar zadeva "dva akterja znotraj koalicije".

Novakova: V kolikor bi bili jasni dokazi, seveda smo za določene sankcije V NSi bodo interpelacijo zoper Gorenaka najprej pogledali, je ob robu seje DZ dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Po njenih besedah v stranki vztrajajo, da je treba izvesti vse preiskovalne postopke o izginotju podpisov pod pobudo za referendum o slabi banki do konca in na podlagi tega sprejeti ustrezne ukrepe. "V kolikor bi bili jasni dokazi, seveda smo za določene sankcije, vendar morajo biti ti dokazi pravi in prepričljivi," je dodala.

Erjavec: Interpelacija je neutemeljena V koalicijski DeSUS se na vloženo interpelacijo še niso odzvali. Je pa predsednik te stranke Karl Erjavec že minuli teden zatrdil, da interpelacije ne bodo podprli. Erjavec tudi sicer ocenjuje, da do zdaj še noben organih ni ugotovil odgovornosti Gorenaka za izgubljene podpise pri pobudi za referendum, zato je interpelacija po njegovem prepričanju neutemeljena.

SD: Napaka verjetno ni nastala v DZ, temveč pri ministrstvu Za zdaj so podporo interpelaciji napovedali le še v opozicijski SD. Po prvem pregledu interpelacije namreč ocenjujejo, da gre vsaj za ministrovo objektivno odgovornost pri zapletu s podpisi za referendum, je pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber. Če se bo izkazalo, da je šlo za naklepno dejanje, pa interpelacija po njegovem mnenju lahko uspe oziroma je pričakovati, da jo podpre še katera druga stranka. V SD tudi menijo, da napaka verjetno ni nastala v DZ, temveč pri ministrstvu za notranje zadeve.

Interpelacija zoper Gorenaka je sicer prva interpelacija v tem mandatu vlade Janeza Janše in 29. interpelacija v dosedanjih sklicih DZ.

Ne spreglejte