Torek,
10. 6. 2008,
12.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 12.49

8 let, 5 mesecev

Prve dame občudovale impresioniste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Laura Bush si je danes v družbi Barbare Miklič Türk in Urške Bačovnik ogledala razstavo v ljubljanski Narodni galeriji.

Lauro Bush, Urško Bačovnik, Barbaro Miklič Türk ter soprogo predsednika Evropske komisije Margarido Sousa Uva Barroso, soprogo ameriškega veleposlanika v Sloveniji Maro Kalnins Ghafari in soprogo slovenskega zunanjega ministra Marjetico Rudolf Rupel je na ogled po Narodni galeriji popeljala njena direktorica Barbara Jaki.

Obiskovalke izjav za medije niso dajale. Kot je povedala Jakijeva, je dame, ki so bile dobre volje in so si razstavo z zanimanjem ogledale, med drugim pritegnil Sejalec Ivana Groharja ter ostala znana platna slovenskih impresionistov. Zastavljale so različna vprašanja, predvsem Lauro Bush so zanimali posamezni motivi na slikah.

Ameriška prva dama, danes oblečena v moder hlačni kostim in bluzo marelične barve, se je pred odhodom v Slovenijo sešla z dekanom fakultete za arhitekturo v Washingtonu, ki ji je na vprašanje, katero mesto v Evropi mu je arhitekturno najlepše, odgovoril, da je to prav Ljubljana, kar je Lauro Bush posebej razveselilo pred odhodom v Slovenijo, je še dejala Jakijeva.

Debata o mladih prostovoljcih Laura Bush in soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk sta danes v Narodnem muzeju z zanimanjem prisluhnili tudi debati mladih o tem, ali bi moralo biti prostovoljno delo pogoj za zaključek srednje šole. Soprogo predsednika Georgea Busha je še posebej navdušila angleščina mladih debaterjev.

Laura Bush je v nagovoru čestitala udeležencem debate v narodnem muzeju. Debata je bila po njenih besedah zanimiva, enako tudi tema, ki so jo mladi danes obdelali. Izrazila je upanje, da so udeleženci na podlagi današnje debate pridobili izkušnje kritičnega mišljenja. Spregovorila je tudi o prostovoljnem delu v ZDA. Po njenih besedah ameriška vlada ne zahteva, da bi bilo prostovoljno delo obvezno za končanje srednje šole, temveč o tem odločajo na lokalni ravni. O tej temi pa vsake toliko razpravlja tudi ameriški kongres.

Miklič Türkovo je navdušila strast debate V današnji debati mladih je uživala tudi soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk, ki jo je, kot je dejala, navdušila strast, s katero so mladi debaterji razpravljali.

Bačovnikova in Barrosova sta obiskali Onkološki inštitut Medtem sta zaročenka predsednika vlade Janeza Janše Urška Bačovnik in soproga predsednika Evropske komisije Margarida Sousa Uva Barroso obiskali Onkološki inštitut. Tam sta si ogledali Center bolezni dojk.

Barbara Miklič Türk in Urška Bačovnik sta predtem v okviru obiska, za katerega so veljali strogi varnostni ukrepi, za Lauro Bush in soprogo predsednika Evropske komisije priredili kosilo v Vili Podrožnik. Dame so se popoldne ob koncu obiska v Ljubljani pridružile svojim soprogom na Brdu pri Kranju, kjer so si skupaj ogledali nastop jahalne šole Kobilarne Lipica. Zakonca Bush sta zatem z letališča Jožeta Pučnika odpotovala v Nemčijo, naslednjo postajo enotedenske evropske turneje ameriškega predsednika.

Gostje v Vili Podrožnik poskusile tudi slovenske jedi

Soprogi ameriškega predsednika Laura Bush in predsednika Evropske komisije Margarida Sousa Uva Barroso ter ostale gostje so imele na današnjem kosilu v ljubljanski Vili Podrožnik priložnost poskusiti nekatere slovenske jedi, ponudili pa so jim tudi nekatera slovenska vrhunska vina.

Gostjam, med njimi soprogi slovenskega zunanjega ministra Marjetici Rudolf Rupel, soprogi novoimenovanega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Mari Kalnins-Ghafari ter predsednici združenja Europa Donna Mojci Senčar in mednarodno uveljavljeni znanstvenici Lučki Kajfež Bogataj, so uvodoma postregli melono s portom.

Poskusile file orade na blitvi Dame so poskusile poširan file orade na blitvi, pa tudi oskorjeno telečjo ribico s sezamom ter mediteransko zelenjavo, medtem ko je bil za sladico orehov parfait in kasata, obložena s sadjem, ob koncu pa še kava, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Tri vrste slovenskih vin Na kosilu, ki sta ga priredili soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk in zaročenka predsednika vlade in Evropskega sveta Janeza Janše, Urška Bačovnik, so gostjam ponudili tudi tri vrste slovenskih vin. V prvih treh hodih so bili na voljo souvignon (letnik 2005) vinske hiše Kupljen iz Ljutomersko-ormoškega vinorodnega okoliša, Ščurkov rose (letnik 2006) okoliša Goriških brd ter dišeči traminec, ledeno vino (letnik 2001) vinogradništva Steyer iz Radgonsko-kapelskega okoliša.