Ponedeljek,
20. 1. 2014,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 11.01

8 let

Primer Šoltes: Ni zmagal "znaš", ampak "ni naš"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica vlade Alenka Bratušek obžaluje, da Igor Šoltes ne bo kandidat za ministra za zdravje, saj je imel njeno polno podporo in tudi podporo Pozitivne Slovenije.

"Je kredibilen kandidat, imel je tudi podporo stroke. Javna naročila, ki so v tem trenutku v zdravstvu največji problem, zagotovo pozna celo najbolje v tej državi. Na žalost je za nekatere, tudi znotraj naše koalicije, še vedno bolj pomembno to, da si naš, kot pa to, da nekaj znaš," je dejala Bratuškova v izjavi novinarjem po njenem kolegiju s predsedniki koalicijskih strank.

Bo Erjavec vendarle iskal ministra za zdravje? Bratuškova zdaj pričakuje, da bodo ministra za zdravje predlagali v DeSUS. Predsednik te stranke Karl Erjavec je sicer večkrat dejal, da ne bi bilo prav, da bi njegova stranka še naprej zasedala resor za zdravje. Tako je 9. januarja povedal, da so imeli dobrega ministra, Tomaža Gantarja, ki pa je ocenil, da je bil v koaliciji pri načrtih za zdravstveno reformo blokiran.

Rajši bi imeli resor Tine Komel A pri DeSUS tudi vztrajajo, da mora stranka v vladi obdržati dva resorja, je danes ponovil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Dejal je, da težko potrdi, da je nekdanji podpredsednik državnega zbora iz vrst DeSUS Vasja Klavora njihov kandidat za resor za Slovence v zamejstvu in po svetu, meni pa, da je eden od kandidatov, ki bi lahko prevzel ta resor, ki ga zdaj vodi Tina Komel (PS).

Po tem, ko je izvedel, da nekdanji predsednik računskega sodišča ne bo kandidat, pa je dejal, da se bodo v stranki sestali, se poskušali dogovoriti in predlagati kakšnega kandidata. Na konkretno vprašanje, ali bodo predlagali kandidata in kdo bi to lahko bil, je odgovoril le: "Mi v tem trenutku iščemo kandidata."

Tudi Juršo skrbi politična higiena Glede Šoltesa je dejal, da mu ne bi nasprotovali, so pa imeli pomisleke, da bi poleg tega ustanavljal stranko in izkoristil položaj ministra za svojo promocijo. "On še ni bil na volitvah in seveda ne bi bilo higienično, da bi na tak način prišel v vlado."

Zakaj bi bil zdravstveni minister in zakaj ni več kandidat Igor Šoltes je sporočil, da ponujene kandidature ni sprejel zaradi nekaterih odzivov koalicijskih veljakov po napovedi njegove morebitne kandidature. Zapisal je, da, je z veseljem sprejel povabilo na pogovor z Bratuškovo in izpostavil številne težave, s katerimi se ubada zdravstvo. Poudaril je, da je zdravstveni sistem potreben korenite reforme.

Po pogovoru z Bratuškovo ter predstavniki zdravniške stroke in civilnih iniciativ je bil, zagotavlja, "pripravljen ta velik izziv sprejeti, saj sem prepričan, da je v tem času potrebno, da vsakdo, ne glede na politične preference in družbeni status, prispeva svoja znanja, izkušnje ter energijo, da državo skupaj popeljemo iz globoke krize".

Žaljive izjave partitokratov Šoltes nadaljuje, da je zdravstvena reforma pomemben projekt, ki potrebuje najširše družbeno soglasje. Tega je treba najprej poiskati v politiki, "kjer mora to soglasje bistveno presegati ozke strankarske okvire".

"Zelo jasno se je pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov. Vsebina posameznih dokaj žaljivih izjav me je tudi prepričala, da bi podobno reakcijo politike lahko pričakoval vsak kandidat, ki bi prihajal izven okvirov trenutno vladajoče partitokracije," je kot razlog, da ne sprejme povabila Bratuškove, navedel Šoltes.

Šoltesa zanima dnevna všečnost Predsednik SD Igor Lukšič je še pred Šoltesovo izjavo dejal, da se nekdanji predsednik računskega sodišča ni identificiral s programom vlade. "Treba je samo znati poslušati. Gospod Šoltes je jasno povedal, da ga ta vlada ne zanima, s tem ko je napovedal ustanovitev stranke. Kdor tega ni slišal, lahko misli, da ga je treba še naprej spraševati," je dejal Lukšič.

Na vprašanje, ali se v SD bojijo, da bi Šoltes največ glasov pobral drugi največji vladni stranki, je Lukšič odgovoril, da se s tem ne ukvarjajo. "To dobro veste. Nas odstotek sploh ne zanima. Če bi ljudje ugotovili, da obstaja velika razlika med tistimi, ki se ukvarjajo z dnevno všečnostjo, in tistimi, ki delamo za državo, bi tej državi verjetno šlo veliko bolje."

Kdo se še spomni, kako je nastajala vlada? Lukšič je še dejal, da zdravstveni resor po zdajšnji koalicijski pogodbi še vedno pripada stranki DeSUS, odgovornost pa je tudi pri premierki. "Čim se začne mešati, bomo v enakem položaju kot takrat, ko je prejšnja koalicija začela razpadati, nova pa se je začela sestavljati. Predsedniki drugih strank so začeli sestavljati vlado. Glavna zgodba je pri premierki in ona delegira."

Bratuškova s Šoltesom najprej v medije Po sestanku pri premierki Bratuškovi je Lukšič dejal, da se je treba držati formalnih okvirjev. V koalicijski pogodbi resor za zdravje pripada DeSUS, ki mora formalno sporočiti, da se resorju odreka. Glede Šoltesa je dejal, da so mu podporo najprej izmerili v javnosti. Predsednik SD meni, da bi morala Bratuškova po pogovoru s kandidatom opraviti razpravo v »ožjem krogu v koaliciji«, če bi dobil podporo, pa bi lahko šla z njim v javnost.

Šoltesa ne bo v vladi zaradi Lukšiča "Izgubili smo dobrega kandidata za ministra zaradi strankarskih kupčkanj," je dejal predsednik DL in notranji minister Gregor Virant. "Žal mi je, da Igor Šoltes zaradi Igorja Lukšiča ne bo kandidat za ministra, ker bi okrepil vladno ekipo in bi imel podporo stroke, kar je zelo dragoceno. Izgubili smo dobrega kandidata zaradi strankarskih kalkulacij."

Dobri kandidati ne rastejo na drevesu Tudi Virant je dejal, da mora zdaj kandidata predlagati DeSUS. Če ga ne bo predlagala ta stranka, bo to storila predsednica vlade, je dejal predsednik DL. »Gotovo dobri kandidati ne rastejo na drevesu.« Virant kot težavo omenja vztrajanje DeSUS pri dveh resorjih.

"To preprosto ne bo šlo. Če niso našli ali ne bodo našli ministra za zdravje, jim bo ostal le en resor." Glede resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu je dejal, da verjetno ni prav, da bi ministrico razrešili le zaradi političnih kupčkanj.

Šoltesa zrušili botri iz ozadja Botri iz ozadja so danes zagotovo zadovoljni, saj jim je uspelo sesuti kandidaturo Šoltesa za ministra za zdravje, je za STA poudaril zdravnik Erik Brecelj. Po njegovi oceni se je zdaj pokazalo, da prioriteta aktualne koalicije ni zdravstvo. Zato pričakuje, da bo vlada sporočila ljudem, da se bodo pravice v zdravstvu začele zmanjševati.