Sobota,
2. 2. 2008,
19.23

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 2. 2. 2008, 19.23

8 let, 6 mesecev

Prihodnji teden srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zunanji minister Dimitrij Rupel in hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković sta se po telefonu dogovorila, da se bosta srečala prihodnji teden.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je drevi tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun potrdil, da se bosta Rupel in Jandroković srečala prihodnji teden ob robu 44. Münchenske varnostne konference, ki bo od 8. do 10. februarja. Pobuda je prišla s slovenske strani Po pisanju MZZ je do pogovora prišlo na pobudo slovenske strani. "Ministra sta se pogovorila o nekaterih odprtih vprašanjih v zvezi s pogajanji Hrvaške za članstvo v EU pa tudi o problemih, ki so se zaradi daljšega premora pri stikih na ministrski ravni nakopičili med Hrvaško in Slovenijo," je zapisano na spletni strani MZZ.

V pogovoru sta se ministra strinjala, da takšno, sicer koristno srečanje, ne more nadomestiti nujnega sestanka med Evropsko komisijo, Hrvaško, Italijo in Slovenijo. Rupel je tudi izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška čim prej predlagala primerno rešitev za problem, ki je nastal, ko je Hrvaška kljub podpisanemu dogovoru, da zaščitna ekološko-ribolovna cona (ERC) ne bo veljala za članice EU, januarja to cono uveljavila.

Rupel je v četrtek ponovil, da težave v zvezi z ERC niso dvostranski problem med Slovenijo in Hrvaško, čeprav si Hrvaška morda prizadeva, da bi to postale, ampak gre za vprašanje med njo in EU.