Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2008,
14.15

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 14.15

8 let, 6 mesecev

Predsedstvo ZSSS uradno preklicalo stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsedstvo ZSSS je danes odločilo, da so bila petkova pogajanja uspešna, zato ni več razlogov za splošno opozorilno stavko zasebnega sektorja, napovedano za 6. februar.

"Pojavljajo pa se resna opozorila nekaterih sindikatov znotraj zveze, da bodo naredili vse za uresničitev svojih zahtev," je opozoril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Semolič je danes na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da se lahko upravičeno predvidi, da bodo stavke kot sredstvo za doseganje cilje še naprej izredno aktualne. "Stavka je namreč zadnje sredstvo, da bo za pogajalsko mizo dosežen cilj," je še povedal in dodal, da pričakuje, da bodo v nadaljevanju pogajanj največji zapleti možni na panožni ravni.

Rast plač ne pomeni približevanja evropskim plačam

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v pogajanjih zahtevala povečanje osnovnih plač, zahtevala je spremembe, ki bi upoštevale rast plač glede na produktivnost. "Rast plač, ki se usklajuje zgolj s stopnjo inflacije, ne pomeni približevanja evropskim plačam," je poudaril Semolič. Tretja zahteva ZSSS pa je bila, da bi moralo priti do dviga minimalne plače. "Stavke ne bo, ker smo za pogajalsko mizo dosegli vse cilje, ki smo si jih zastavili," je še povedal Semolič.

Predsednik ZSSS je poudaril, da so predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij podpisali poseben dogovor, ki zavezuje vse delodajalce v zasebnem sektorju, da s povečanjem vseh osnovnih plač pri februarskem izplačilu za letošnji januar dosežejo skupno povišanje plač za leto 2007 v višini 4,7 odstotka. Skupaj z dodatki naj bi to pomenilo pokritje lanske 5,6-odstotne inflacije.

Avgusta lani naj bi se plače že zvišale za dogovorjenih dva odstotka. Podjetja, ki so to storila, morajo plače zvišati še za razliko, 2,7 odstotka. Podjetja v izgubi oz. tista, v katerih sindikat z vodstvom podjetja ugotovi, da bi določen dvig ogrozil večje število delovnih mest, lahko v medsebojnem dogovoru preložijo uskladitev plač za šest mesecev.

Delavske plače se bodo ponovno usklajevale v avgustu

Dogovorili so se tudi o dvigu minimalne plače. Delodajalci so pristali na takojšen dvig bruto zneska minimalne plače s 1. januarjem letos za 20 evrov, bodo pa glede na dogovor delodajalci in sindikati vladi predlagali, da bi bil skupen dvig minimalne plače 35 evrov. Dogovor vsebuje tudi usmeritev, da se v kolektivnih pogodbah dejavnosti začnejo pogovori o dvigu plač na podlagi produktivnosti. "Za pogajalce na panožni ravni je pomembno, da se čimprej začnejo dogovarjati o tem na kakšen način, v kakšni višini vgraditi produktivnost v panožne kolektivne pogodbe," je opozoril Semolič.

Delodajalci in sindikati so se dogovorili za začetek pogajanj o kolektivni pogodbi za leto 2008 in 2009, ki naj bi bila sprejeta najkasneje v maju. V tej kolektivni pogodbi naj bi določili, da se bodo delavske plače ponovno po februarju usklajevale tudi v avgustu. V pogajanjih o novi kolektivni pogodbi naj bi se dogovorili tudi o višini letošnjega in mogoče tudi regresa za prihodnje leto.

Predsedstvo je na seji izvolilo tudi izvršne sekretarje; to so postali Ladislav Rožič, Andrej Zorko, Pavle Vrhovec, Lučka Böhm, Marjan Urbanč in Metka Roksandić.

Ne spreglejte