Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2012,
13.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

volitve predsednik

Petek, 30. 11. 2012, 13.43

8 let, 5 mesecev

Predsedniški finale!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Več kot 1,7 milijona volilnih upravičencev bo danes odločilo, kdo bo v prihodnjih petih letih predsednik države.

Ob 7. uri je vrata odprlo kar 3.337 volišč po Sloveniji, na katerih bo več kot 1,7 milijona volilnih upravičencev v drugem krogu odločilo o prihodnjem predsedniku države. Bo Slovenija dobila novega predsednika ali bo aktualni predsednik dobil še drugi mandat?

Že tretjič bo o predsedniku države odločil drugi krog Tudi na tokratnih že petih predsedniških volitvah v samostojni Sloveniji bo o novem predsedniku odločil drugi krog. Leta 2002 je Janez Drnovšek v drugem krogu ob kar 65-odstotni volilni udeležbi premagal protikandidatko Barbaro Brezigar, 2007 je aktualni predsednik Danilo Türk ob nekaj več kot 58-odstotni (58,46) udeležbi premagal tekmeca Lojzeta Peterleta, v tokratnem drugem krogu predsedniških volitev aktualnemu predsedniku stoji nasproti Borut Pahor. Najnižja volilna udeležba v prvem krogu letošnjih predsedniških volitev V prvem krogu tokratnih predsedniških volitev je bila najnižja volilna udeležba do zdaj. Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je od skupno več kot 1,7 milijona polnoletnih državljanov, vpisanih v volilni imenik, svoj glas oddalo le dobrih 48 odstotkov. V prvem krogu volitev je predčasno – v skladu z veljavno volilno zakonodajo – svoj glas oddalo 23.350 volivcev, v drugem krogu volitev (v torek, sredo in četrtek v tem tednu) pa je predčasno volilo 23.366 volivcev oziroma 16 volivcev več kot v prvem krogu tokratnih že petih predsedniških volitev v Sloveniji. To je občutno manj kot ob lanskih prvih predčasnih parlamentarnih volitvah v Sloveniji, ko je predčasno volilo 31.335 volilnih upravičencev.

Na letošnjih predsedniških volitvah skromnejša kadrovska ponudba V preteklih štirih predsedniških tekmah, ko smo Slovenke in Slovenci izbirali predsednika po novi ustavi iz leta 1991, brez predsedstva in njegovega predsednika (na volitvah 1992, 1997, 2002 in 2007), se je za predsednika vedno potegovalo sedem ali še več predsedniških kandidatov. Tokrat je predsedniška kadrovska ponudba skromnejša, v prvem krogu so se za naklonjenost volivcev potegovali le trije kandidati, v današnjem finalu pa volivci izbiramo med Borutom Pahorjem in Danilom Türkom.

Ne spreglejte