Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2012,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

volitve predsednik

Ponedeljek, 23. 1. 2012, 13.24

8 let

Predsednik Türk bo počakal do srede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odločitev o morebitnem mandatarskem kandidatu predsednika republike Danila Türka bo padla v sredo. "Odločitev v drugem krogu ni samo predsednikova," je povedal Türkov svetovalec Boštjan Lajovic.

Na vprašanje Planeta Siol.net, ali je Marko Voljč še vedno aktualen kot predsednikov mandatarski kandidat, je svetovalec predsednika za odnose z javnostmi odgovoril, da je šlo pri Voljču za predlog, ki ga je predsednik dal strankam v razmislek, predlagan pa bi bil, če bi imel dovolj podpore.

"Vse bomo povedali v sredo" Tudi na vprašanje, ali bi lahko predsednik v drugem krogu za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo oziroma znova predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, je Lajovic odgovoril, da bodo "vse povedali v sredo, ko se izteče rok za vlaganje kandidatur".

Najprej se glasuje o kandidatu predsednika republike Predsednik republike ima kot predlagatelj prednost na volitvah predsednika vlade v drugem krogu glasovanja, ki bo v soboto. Če bi državnemu zboru predlagal svojega kandidata, bi morali poslanci najprej glasovati o kandidatu predsednika, v primeru njegove neizvolitve pa še o preostalih kandidatih po vrstnem redu vložitve predlogov, ki jih lahko vložijo poslanske skupine ali pa skupina najmanj desetih poslancev.

Bo Janković poskusil še enkrat? Vse sicer kaže, da bo pet strank, ki oblikujejo desnosredinsko koalicijo pod vodstvom Janeza Janše in imajo skupaj absolutno večino 50 glasov, v državni zbor vložilo kandidaturo predsednika SDS, če tega ne bo storil Danilo Türk. Po drugi strani pa zmagovalec volitev Zoran Janković na sobotnem kongresu svoje stranke ni izključil možnosti, da bi s svojo kandidaturo poskusil še enkrat.

Zadnja možnost je tretji krog Če tudi v drugem krogu ne bi dobili predsednika vlade, lahko državni zbor 48 ur po drugem glasovanju z večino opredeljenih glasov sklene, da se izvede še tretji krog volitev predsednika vlade. V tem primeru za izvolitev ni več potrebna absolutna večina, ampak zadošča večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. Volitve v tretjem krogu morajo biti izvedene najpozneje v sedmih dneh od odločitve poslancev, da se izvede zadnji krog glasovanja.

Ne spreglejte