Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2014,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anja Kopač Mrak ukrepi

Četrtek, 23. 1. 2014, 17.58

8 let

Predlog Jamstva za mlade še do mladinskih organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada ni sprejela predloga programa Jamstvo za mlade, kot je bilo predvideno. Kot je pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, se bo prihodnji teden še enkrat sestala z mladinskimi organizacijami.

Predlog zajema skoraj 40 ukrepov, v skladu s katerimi bodo mladim do 29 let v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje.

Predstavniki mladinskih organizacij, ki so sodelovali pri pripravi programa, so vseskozi opozarjali na nujna dopolnila in spremembe predloga. Odločitev vlade po mnenju predsednice Mladinskega sveta Slovenije Tee Jarc kaže na to, da želijo pripravljavci programa mnenje še usklajevati z njimi. "V dokumentu bi morali veliko spremeniti, da bi postal bolj konkreten," je dejala. "Bolj kot lepe besede potrebujemo dejanja," je opozorila.

Tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pozdravljajo odločitev vlade, da se pred sprejetjem programa sestane z mladinskimi organizacijami. "Takšen dokument je treba sprejeti s konsenzom ključnih deležnikov, torej mladih," je dejal predsednik ŠOS Mitja Urbanc.

V predlogu je mogoče opaziti nesodelovanje ministrstev Mladinski svet Slovenije, Mladinska mreža MaMa, Sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije in Zavod Ypsilon so sredi januarja opozorili, da besedilo nima zadostne podpore vseh vključenih ministrstev, ne govori o ustvarjanju delovnih mest, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa ni dejavno sodelovalo pri njegovi pripravi.

Predlog ni strategija zaposlovanja mladih, temveč nabor ukrepov, med katerimi nekatere že izvajajo, nekateri pa sploh nimajo povezave z zaposlovanjem mladih, ugotavljajo. V predlogu je mogoče opaziti nesodelovanje ministrstev pri pripravi dokumenta, ta ne prinaša sistemskih rešitev za boljšo povezanost med izobraževanjem in trgom dela, še menijo.

Slovenija zamuja z načrtom za jamstva za mlade. Je med tremi članicami EU, ki so upravičene do sredstev iz evropske pobude za zaposlovanje mladih. V Evropski komisiji so sredi meseca povedali, da slovenski načrt pričakujejo zelo kmalu. Zagotovili so, da za zdaj ni razlogov za zaskrbljenost. Skrbeti pa bi jih začelo, če načrta ne dobijo do konca meseca.

Po podatkih za december je bilo med mladimi od 15 do 29 let 32.523 brezposelnih Nezadovoljstvo zaradi nepravočasne priprave in neustreznega reševanja brezposelnosti med mladimi pa so v sredo izrazili v Društvu za gospodarsko in politično sodelovanje mladih osrednje Evrope. "Vlada se je zavezala, da bo do 31. decembra 2013 v Bruselj poslala tudi operativni načrt dela izvajanja programa ter konkretne ukrepe za zajezitev brezposelnosti mladih," so zapisali.

Na zavodu za zaposlovanje se je lani zaradi neugodnih zaposlitvenih razmer, ki so prizadele zlasti mlade, med drugim povečal delež iskalcev prve zaposlitve in s tem brezposelnih, starih med 15 in 29 let.

Po podatkih za december je bilo med mladimi, ki so stari od 15 do 29 let, 32.523 brezposelnih, kar je 26,2 odstotka vseh brezposelnih oseb. V državi je bilo decembra skupno 124.015 brezposelnih.

Ne spreglejte