Petek,
24. 10. 2008,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 24. 10. 2008, 11.43

8 let

Potapljača danes odpustili iz UKC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poškodovanec, ki ga je 6. oktobra na Visu ugriznil morski pes, bo danes odpuščen iz ljubljanskega UKC, je pojasnil predstojnik oddelka za plastično kirurgijo Uroš Ahčan.

Zahvala za preživetje poškodovanca Damijana Peska, ki ga je na Visu v zalivu Smokova napadel beli morski pes, gre predvsem njegovim prijateljem, ki so hitro in pravilno ukrepali ter mu nudili prvo pomoč, je na današnji novinarski konferenci ob odpustu poškodovanca iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) dejal predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan. Pri tem je izpostavil tudi ustrezen oziroma razsoden odziv poškodovanca ter dobro zdravstveno oskrbo v splitski bolnišnici. Potapljač bo nadaljeval s fizioterapijo in zdravljenjem v zdravilišču Okrevanje slovenskega potapljača Peska bo po besedah Ahčana potekalo še nekaj tednov, saj je imel zaradi ugriza poškodovanih več mišičnih skupin. Nadaljeval bo s fizioterapijo in zdravljenjem v zdravilišču, je še pojasnil Ahčan. Po njegovih besedah večji mikrokirurški poseg zaradi poškodbe ni bil potreben, opravili pa so odstranitev odmrlih delov mišic in presaditev kože.

"Glave morskega psa nisem videl"

Pesek, ki je, kot je dejal, morskega psa prijel za škrge in ga udaril v trebuh, sicer ne ve povedati, če mu je to rešilo življenje. "Glave morskega psa nisem videl, saj je bilo okoli mene vse krvavo. To je bila spontana reakcija," je pojasnil in dodal, da "je težko svetovati in soditi" kaj v takšnem položaju sicer praviloma storiti. Po njegovih besedah je poznavanje razmer pod vodo v takšnih razmerah najbolj primerno.

Beli morski pes tehtal med 300 in 400 kilogramov Beli morski pes, ki ga je ugriznil, je meril okoli štiri metre, tehtal pa med 300 in 400 kilogramov, ocenjuje Pesek. Kot je dejal, je "velik ljubitelj morja, zato se bo k morju čim prej vrnil. Ugriz morskega psa ga ni prestrašil."

Hrvaški strokovnjaki so ugotovili, da sta zoba, ki so ju zdravniki izvlekli iz noge slovenskega potapljača, iz čeljusti velikega belega morskega psa, dolgega približno tri metre.