Ponedeljek,
16. 6. 2008,
12.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 6. 2008, 12.19

8 let, 5 mesecev

Posamezniki, omenjeni v anonimki o orožarskih poslih, zavrnili navedbe Jelinčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je predstavil vsebino anonimke o orožarskih poslih, ki jo je po njegovih besedah stranka v petek dobila v poštni nabiralnik.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, nekdanji vodja direktorata za logistiko na MORS Zvonko Kremljak, predstavnik stranke Zares za Koroško Boris Raj, poslanec SD Milan M. Cvikl in odvetnik Miran Kos so že zavrnili navedbe anonimke. Kos: Nisem mogel vplivati na sklepanje poslov pri ministrstvu za notranje zadeve, ker sem bil kriminalist Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je v zvezi z navedbami iz anonimke, da naj bi v zameno za zagotovilo, da bo MNZ kupilo Valuk 6X6, preko nogometnega kluba Korotan Prevalje prejel denarno nagrado, povedal, da je sicer bil podpredsednik tega nogometnega kluba in zadolžen za pridobivanje sponzorskih sredstev. "Nisem pa mogel vplivati na sklepanje poslov pri ministrstvu za notranje zadeve, ker sem bil kriminalist," je povedal Kos. Cilj te anonimke je po Kosovem mnenju zelo jasen Cilj te anonimke oziroma Zmaga Jelinčiča je po Kosovem mnenju zelo jasen in to je storiti vse, da bi se preprečilo nadaljevanje preiskave o nakupu oklepnikov 8X8 za Slovensko vojsko. Na vprašanje, ali je res, da njegov brat Miran Kos kot odvetnik zastopa Sistemsko tehniko, pa je odvrnil, da tega sicer ne ve, da pa se mu to zdi možno.

Očitki služijo samo diskreditaciji ljudi, ki sodelujejo v preiskavi v zadevi Patria

Kos je zatrdil, da ni naredil ničesar, kar bi bilo v nasprotju s predpisi ali z moralo. Poudaril je, da očitki služijo samo diskreditaciji ljudi, ki sodelujejo v preiskavi v zadevi Patria.

Zvonko Kremljak se "s takšnimi stvarmi ne bi igral" Nekdanji vodja direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo (Mors) Zvonko Kremljak, danes sicer zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo, je povedal, da z vsebino Jelinčičeve novinarske konference ni seznanjen niti ga ne zanima.

Na vprašanje, ali je kot vodja direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo prikril tovarniške napake Valuka 6X6 in na stroške ministrstva odpravljal napake, ki bi jih moral dobavitelj (vse to mu očita anonimka), pa je odvrnil, da ni nikoli ničesar prikrival, niti se s takšnimi stvarmi "ne bi igral".

Sicer pa so na ministrstvu po Kremljakovih besedah drugi ljudje, ki so bili zadolženi za temeljne razvojne programe. Tudi glede očitka iz anonimke, da naj bi se njegova zaposlitev na Morsu izvedla v 14 dneh, čeprav običajni postopek zaposlitve za mesto direktorja direktorata za logistiko poteka najmanj 6 mesecev, je povedal, da to ne drži.

"Najmanj tri mesece ali še več se je vleklo," je pojasnil Kremljak. Je pa potrdil, da je bil pred službo na ministrstvu zaposlen v podjetju Armature, ki se po njegovih besedah ukvarja s proizvodnjo ventilov za procesno tehnologijo.

Na novinarsko vprašanje, ali je podjetje Armature lastniško povezano z Viator & Vektorjem, pa je odvrnil, da sploh ne. Obrat je popolnoma distanciran in je bil v lasti Slovenskih železarn, je pojasnil Kremljak.

Borisu Raju sploh ni znano, da bi bila ta zadeva na Koroškem sploh kdaj obravnavana Predsednik in ustanovni član stranke Zares za Koroško Boris Raj, ki naj bi po Jelinčičevih besedah poskrbel za to, da je policijska preiskava o nepravilnostih v tem primeru zašla v "slepo ulico", je dejal, da mu sploh ni znano, da bi bila ta zadeva na Koroškem sploh kdaj obravnavana.

Jelinčičeve navedbe Raj ocenjuje za "čisto pritlehno laž"

Jelinčičeve navedbe Raj ocenjuje za "čisto pritlehno laž". Meni, da gre izključno za skonstruiran napad nanj kot predstavnika mestnega odbora stranke Zares v Slovenj Gradcu. Raj je razočaran, da lahko takšno izjavo ali pa "takšen konstrukt" izreče poslanec, ki je bil ne nazadnje izvoljen na Koroškem, v Slovenj Gradcu in ki namerava celo ponovno kandidirati in biti izvoljen na Koroškem.

Pri tem po Rajevih besedah ne gre le zanj pač pa tudi za Sistemsko tehniko, ki je koroško podjetje. Meni, da je takšen odnos ponižujoč in podcenjujoč tudi za Jelinčičeve potencialne volivce.

Raj trdi, da pri nobenih operativnih zadevah ni sodeloval, niti ni bil z njimi seznanjen Sicer pa je pojasnil, da je bil skozi vso kariero policijski uradnik na Koroškem, od 1. januarja 1994 naprej pa se z operativnimi zadevami policije ni ukvarjal. "Kot je znano in je možno preveriti, sem bil vodja službe direktorja Policijske uprave v Slovenj Gradcu vse do upokojitve 2. julija lansko leto," je povedal

Po njegovem mnenju vsak, ki trezno razmišlja in kdor je razgledan, ve, da v to službo operativne zadeve ne sodijo. S kriminalnimi zadevami ali kakršnimi koli sumi kaznivih dejanj se po Rajevo povsod po policijskih upravah ukvarjajo uradi kriminalistične policije, ki "imajo svoje šefe in imajo svojo krovno upravo na nivoju generalne policijske uprave". Kot je sklenil Raj, torej pri nobenih operativnih zadevah ni sodeloval, niti ni bil z njimi seznanjen.

Raj: "Popolnoma izmišljena zadeva" s političnim ozadjem

Raj je sicer potrdil, da pozna Draga Kosa in da je njegov prijatelj. Tudi zanj Raj jamči, da so Jelinčičeve navedbe "popolnoma izmišljena zadeva" s političnim ozadjem. V anonimnem pismu, ki ga je predstavil Jelinčič, sicer med drugim piše, da je Raj osebni prijatelj Draga Kosa.

Iz Sistemske tehnike so na povpraševanje STA po odzivu direktorja Milana Švajgerja sporočili, da je slednji na službeni poti. Tudi sicer ima "zelo zaseden urnik" in se verjetno ne bi oglasil, so povedali.

Cvikl je dejal, da gre za odvračanje pozornosti od temeljnega problema Poslanec SD in predsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 Milan M. Cvikl pa je dejal, da gre za odvračanje pozornosti od temeljnega problema. Ta je po njegovih besedah v tem, da je šlo za "netransparenten, negospodaren posel, pri katerem so bili oškodovani slovenski davkoplačevalci".

Cvikl: Podkupnine so bile dane Danes na Finskem po Cviklovih besedah nekdo, ki mu je kot predsedniku komisije pred dvema mesecema grozil s tožbo, sedi v zaporu, zato "ker so bile dane podkupnine". Po njegovih besedah je težava, ker organi pregona v Sloveniji že eno leto ne delujejo. Poleg tega se skuša izvajati pritisk na neodvisne institucije, kot sta protikorupcijska komisija in parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom opozicije, je prepričan.

Cvikl: Namen teh pritiskov je, da bi se delo zaustavilo

Namen teh pritiskov pa je po Cviklovo ta, da bi se delo zaustavilo in da parlamentarna komisija ne bi mogla zaključiti dela. Kot je poudaril, gre pri primeru Patria za ponovitev vzorca iz trgovine z orožjem med letoma 1991 in 1993. "Očitno imajo nekateri zelo lepljive prste in zaradi tega se izvaja tako velik politični pritisk, vključno s tako imenovano anonimko, je izpostavil Cvikl.

Ovadba je prišla iz tretje države Poslanec SD je tudi zavrnil, da bi preiskavo iz Slovenije sprožil odvetnik Miran Kos, po navedbah iz anonimke brat Draga Kosa. "Ve se in potrjeno je bilo s strani Fincev, in tudi sam sem o tem govoril prejšnji teden, da je ovadba prišla iz tretje države," je zatrdil Cvikl. Jelinčiča pa je Cvikl ocenil le kot "plemenitega pomočnika" vlade.

Miran Kos: Na žalost v tej konkretni zadevi nisem vpleten Odvetnik Miran Kos je za STA dejal, da je Jelinčičeve izjave "težko komentirati". Potrdil je sicer, da "določene zadeve" kot odvetnik opravlja tudi za Sistemsko tehniko in da je na to ponosen. Zavrnil pa je navedbe, da bi on sprožil preiskavo na Finskem. "Na žalost v tej konkretni zadevi nisem vpleten," je zatrdil Miran Kos.

Glede svojega članstva v LDS je Miran Kos dejal, da tega ne ve. Članarine ni plačal že tri leta, niti korespondence ne prejema, je pojasnil. Kot je dejal, se namreč nima interesa ukvarjati s politiko. Je pa potrdil, da je predsednik plavalnega kluba, ki pa ga Sistemska tehnika po njegovo že dolga leta ne sponzorira več. V LDS pa so povedali, da Miran Kos ni član njihove stranke.