Ponedeljek,
5. 8. 2019,
19.34

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

8

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2019, 19.34

4 leta, 8 mesecev

Porušil znamenito mitnico, čeprav bi jo moral obnoviti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

8

Osrednji praznik Kraševcev ter vseh ljubiteljev kraške kulinarike in običajev s svojim bogatim programom privabi v vasico Dutovlje množico obiskovalcev. A brez zapletov ne gre. Marljivi vaščani se namreč že leta trudijo vasico prikazati v najlepši luči. Kraj jim je v veliki meri uspelo obnoviti, podobo pa kazijo ruševine sredi vaškega trga v središču prazničnega dogajanja. Novi lastnik je namreč samovoljno porušil znamenito mitnico, ki je predstavljala identiteto kraja, čeprav bi jo glede na gradbeno dovoljenje moral obnoviti. 

Pred dobrim letom je mitnica še krasila vas, danes pa so ostale le ruševine. Težave so se začele že leta 2009, ko je stavbo in z njo mitnico kupil Danilo Slokar, danes poslanec Deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine kot kandidat nacionalistične stranke Liga.

Prvotni načrti so padli v vodo

"Tukaj je imel namen pripraviti apartmaje, potem je ta investicija padla v vodo, od takrat naprej smo že v krajevni skupnosti videli, da te zadeve ne gredo v pravo smer," je povedala Neva Filipčič, predsednica Krajevne skupnosti Dutovlje. Občina Sežana je Slokarju ponudila nadomestno stavbo, pogodbo so že skoraj podpisali, a je tik pred zdajci vse padlo v vodo. "In od takrat naprej so se stvari dejansko zaostrile, nastala je čudna situacija," pravi Filipčičeva.

Mitnica nekoč. | Foto: Mitnica nekoč.

Rekonstrukcija, ne rušitev

342 | Foto: Gradbeno dovoljenje, izdano leta 2010, je predvidevalo rekonstrukcijo mitnice. ''Ne pa porušitev, ki se je zgodila lansko leto," pravi Jožko Čuk, član Turističnega društva Kras.

V Dutovljah rušitvi mitnice niso nasprotovali le zato, ker gre za kulturno dediščino. ''Na stotine ljudi, tudi turistov, ne more dostopati do parcel, svojih domov, svojih kleti in do svojih vrtov," pravi Čuk. 

Pogled na porušeno mitnico sredi vasi krajane jezi. "Čudi nas, da inšpekcijske službe toliko časa to dopuščajo," dodaja. 

Zdaj se dogovarjajo, da bi občina ta zemljišča odkupila, zdajšnji lastnik pa bi po tem dogovoru z občino lahko v Sežani kupil katero drugo zemljišče.