Sreda,
2. 7. 2008,
12.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 12.17

8 let, 5 mesecev

Poročilo o delu tožilstev za odbor DZ ustrezno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na današnji seji kot ustreznega ocenil skupno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2007.

Skupno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2007 je članom odbora predstavila generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Uvodoma je pojasnila, da državni tožilci lani niso imeli zaostankov. Statistični podatki kažejo, da so bili državni tožilci v postopku pred sodiščem prve stopnje enako uspešni kot v letu 2006, saj so dosegli 79 odstotkov obsodilnih sodb zoper obtožene polnoletne osebe, v postopkih proti mladoletnikom pa 50 odstotkov. Brezigarjeva je ob predstavitvi poročila poudarila, da je delo državni tožilcev lahko slabo samo na posameznih primerih, pri čemer je zagotovila, da bodo morebitne napake ugotovili in jih poskušali odpraviti. "Dokler bom vodila tožilstvo, bom kolegom stala ob strani," je dejala generalna državna tožilka.

Brezigarjeva: Ne pričakujem naklonjenosti javnosti

Ob tem je opozorila tudi na slabo javno mnenje o delu tožilstva, pri čemer je poudarila, da ne pričakuje naklonjenosti javnosti. Od pravne stroke in politike pa pričakuje, da jih ne bodo apriori napadali.

Obravnava na seji DZ ni potrebna Odbor je skupno poročilo o delu državnih tožilstev soglasno ocenil kot ustreznega in sklenil, da obravnava na seji DZ ni potrebna.

Pirc Musarjeva: Delovali smo korektno

Člani odbora so obravnavali tudi letno poročilo informacijskega pooblaščenca 2007, vendar o poročilu zaradi začetka izredne seje DZ niso glasovali. Po besedah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar so tudi lani delovali korektno.

Izpodbijane določbe niso v neskladju z ustavo Odbor je z osmimi glasovi za in enim proti sprejel mnenje zakonodajno-pravne službe DZ (ZPS) o pobudi varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek-Travnik za oceno členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na varuha in namestnike, da izpodbijane določbe niso v neskladju z ustavo.

Sejo bo odbor nadaljeval v petek

Odbor je sejo zaradi izredne seje DZ prekinil in jo bo nadaljeval v petek. Uvodoma pa so člani odbora dnevni red seje razširili še z obravnavo skupnega letnega poročila o delu državnega pravobranilstva v letu 2007.