Četrtek,
10. 4. 2008,
11.12

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 11.12

8 let, 6 mesecev

Popoviča izvolili za državnega svetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Koprskega župana Boris Popoviča so elektorji v 18. volilni enoti (Koper, Izola, Piran) v sredo izvolili za državnega svetnika.

Križman: Vse preko odvetnikov in na silo Jaz Popoviču za zmago čestitam, žal s priokusom, da mora prav vse v Kopru potekati preko odvetnikov in na silo," je dejal Popovičev nekdanji protikandidat za državnega svetnika Marjan Križman iz SD. 17 elektorjev (eden je manjkal) je na sredinih volitvah 12 glasov namenilo Popoviču, tri izolskemu kandidatu Darku Gradu, dva glasova pa piranskemu kandidatu Marjanu Tončiču. Kot so povedali na koprski občini, naj bi volilna komisija druge volilne enote predvidoma še danes sprejela sklep o uradnem izidu volitev. Popovičev mandat pa mora potrditi še državni svet.

Volitve so se zavlekle za pol leta

Obala je tako pol leta po rednih volitvah dobila svojega državnega svetnika. Križman, sicer nekdanji kandidat za državnega svetnika (pri prvih volitvah), je dejal, da volitve za državnega svetnika zamujajo zaradi nedoslednosti občinske uprave, ki naj bi za vsako ceno želela ustreči Popoviču, da bi prišel v državni svet. Spomnil je, da se je SD zaradi spreminjanja volilnih pravil pritožil najprej na vrhovno in kasneje na ustavno sodišče. Slednje je tudi pritrdilo njihovi pritožbi in tako "poučilo občinsko upravo, kako se volitve izvajajo, predvsem pa, da ni dovoljeno spreminjati pravila med potekom volitev". Zato so se volitve za pol leta zavlekle, kar je po Križmanovih besedah neke vrste madež za Koper, ki naj bi ga "pridelal" Popovič z občinsko upravo.

"Tako kot veleva zakon"

Sredine volitve, na katerih je bil Popovič izvoljen, so po Križmanovih besedah epilog celotne zgodbe. "Tudi te volitve so bile ponovno predmet medsebojnih obračunavanj in sodišč, kar se v zadnjem času v naši občini prepogosto dogaja," je še dejal Križman. Sicer pa so volitve po njegovih besedah potekale tako kot veleva zakon in je zgodba s tem končana.

Na vprašanje, če meni, da je bila zaradi polletne volilne zamude storjena kakšna škoda, je Križman odgovoril pritrdilno. "Ko se je državni svet konstituiral, bi se sigurno tudi obalni predstavnik lahko usedel v marsikatero pomembno komisijo ali na pomembno mesto državnega sveta, saj obalna mesta niso zanemarljiva in jih ne morejo obravnavati kot drugorazredne občine," je dejal in dodal, da je tu povzročena škoda, ki pa se je njeni povzročitelji ne zavedajo.

"Popovič bo lahko še boljši župan"

Sicer pa je dvojna funkcija tako župana kot državnega svetnika po Križmanovih besedah lahko prednost in bi lahko župan še bolje opravljal svojo funkcijo. "Seveda, če ob tem obstajajo izzivi in širši družbeni interes, ne zgolj drobni interesi posameznikov," je dodal in pojasnil, da je potem to za lokalno skupnost lahko samo dobrodošlo.

Kot so povedali na Mestni občini Koper, je Boris Popovič danes odsoten in za komentar tako ni bil nedosegljiv.