Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poplave škoda

Četrtek, 18. 9. 2014, 10.50

8 let

Poplave povzročile več kot 13 milijonov evrov škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po grobih ocenah so neurja in zadnje poplave na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju skupaj s plazovi, poškodovanimi cestami in uničeno infrastrukturo povzročile za dobrih 13 milijonov evrov škode.

Poveljnik Civilne zaščite Dolenjske in Bele krajine Klemen Gorše je povedal, da je v petnajstih občinah Dolenjske in Bele krajine, med katere je všteta tudi šentjernejska, izvzeta pa kostanjeviška, za predvidoma sedem milijonov škode.

Kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek je povedal, da je po zadnjih ocenah škode v občini za približno 2,7 milijona evrov oz. nekaj več, kot je je bilo leta 2010. V Kostanjevici na Krki so v sredo končali akcijo čiščenja, pri kateri je sodelovala tudi vojska.

Stanovanja že očistili Za lastnike poplavljenih hiš so priskrbeli razvlaževalce prostorov, pred tem pa so tamkajšnja stanovanja očistili in razkužili. Občino čaka še sanacija cest, druge infrastrukture in plazišč, je še povedal Pustoslemšek.

Župan Šentjerneja Franc Hudoklin je navedel, da po grobih ocenah vsa škoda v občini znaša približno 2,5 milijona evrov. Na tamkajšnjih poplavljenih območjih pri čiščenju in razkuževanju danes zadnjič pomagajo vojaki, v prihodnjih dneh pa občino čakajo še druge sanacije in prenove cest, je opozoril.

Na pomoč poklicali geologe Za oceno stanja na plaziščih so na pomoč poklicali tudi geologe, ki jim bodo svetovali, kako jih najbolje sanirati. Ceste v občini so večinoma prevozne, za promet pa bodo morali zapreti nekaj manjših poškodovanih mostov.

V Posavju so po podatkih tamkajšnjih občin največ škode, za 1,4 milijona evrov, popisali v Krškem. V Brežicah jo je za približno milijon evrov, za približno 1,1 milijona evrov pa je v sevniški občini.

Ne spreglejte