SiolNET. Novice Slovenija
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Polne roke dela za ekipo helikopterskega reševanja

1,05

termometer

Helikoptersko reševanje
Foto: Matjaž Šerkezi

Ekipa helikopterskega reševanja v gorah je imela na praznično sredo zahteven dan, saj je posredovala v štirih primerih.

Opoldan so posredovali v nesreči jadralnega padalca pod vzletiščem Kobale v občini Tolmin. Padalec je pri vzletanju izgubil nadzor nad padalom in z nižje višine padel na tla. Glede na prve podatke se je hudo poškodoval, je sporočila policija. Med tem reševanjem se je ekipa odzvala in posredovala tudi v nesreči kajakaša na reki Soči pod naseljem Trnovo ob Soči v občini Kobarid. Oba so s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.


Preberite še:
Gorski reševalci so se mu vedno zdeli veliki frajerji, potem pa je še sam postal eden izmed njih


Med premeščanjem obeh iz helikopterja v stavbo kliničnega centra je ekipa sprejela še tretji klic na intervencijo. V Zgornji Krmi je zaradi bolezenskega stanja omagala planinka. Ekipa je onemoglo planinko na kraju oskrbela in jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v jeseniško bolnišnico.

Popoldan okoli 16. ure pa je pri vzponu na Planini Konjščica zaradi zdravstvenih težav obnemogel še en planinec. Tudi tega so na kraju oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Vročina nevarna tudi v gorah

Policija ob tem opozarja, da je vročina nevarna tudi v gorah, zato naj bo izbira ture premišljena in prilagojena dejanskim in realnim zmožnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju. Hoditi je treba po označenih poteh, uživati dovolj brezalkoholnih  tekočin ter turo prekiniti in poklicati pomoč, če se pojavijo zdravstvene težave.

Večje tveganje za poškodbe in nesreče predstavlja tudi drugi del ture, ko se planinci in pohodniki vračajo s hribov in so že utrujeni. Takrat se zgodi veliko padcev, zdrsov, usoden je lahko vsak spotik, zato se za sestop izbira lažje poti. Kdor je preutrujen, naj ne tvega, ampak naj si na varnem mestu odpočije in se nato vrne v dolino še pred temo, v nevihti pa naj si poišče varno zavetje, dodaja policija.

[video: 64013 / ]


Video: Planet TV

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin