SiolNET. Novice Slovenija
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Politika bi znova kadrovala v Luki Koper

0,65

termometer

Luka Koper
Foto: Klemen Korenjak

Država si želi zamenjati nadzornike Luke Koper in s tem postaviti novo upravo. Eden izmed predstavnikov koalicije je skušal za nadzornika Luke Koper prepričati nekdanjega predsednika uprave Luke Bruna Koreliča, a je ta ponudbo zavrnil.

Prejšnji petek, na dan, ko je predsednik vlade obiskal koprsko pristanišče, je uprava Luke Koper objavila sklic 27. skupščine družbe, ki bo 1. julija. Na dnevnem redu je formalno samo ena kadrovska sprememba v nadzornem svetu (NS), toda poslovnik omogoča, da lahko delničarji, ki imajo vsaj petodstotni lastniški delež, v sedmih dneh zahtevajo uvrstitev dodatne točke dnevnega reda. Kot v Delu piše Boris Šuligoj, je bil eden nekdanjih Koreličevih sodelavcev zadnji od petih kandidatov, ki so ga še iskali za izpeljavo predčasne zamenjave NS.

Zamenjava uporniške uprave pristanišča

Cilj kadrovskega posega od tem ni NS, temveč uprave pristanišča, ker opozarja na počasnost drugega tira, ker nasprotuje ustanovitvi še enega državnega holdinga - pristaniški upravi - in je dosegla, da je po sestanku na Brdu v začetku aprila politika ustavila namere po privatizaciji tretjega pomola.

Minister Zdravko Počivalšek pa je med obiskom koprske luke strokovnim delavcem podjetja očital, da prikazujejo lažne podatke o poslovanju. Luka Koper je namreč v prvem četrtletju letos po nerevidiranih podatkih na ravni skupine ustvarila 12 milijonov evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje so zrasli za 14 odstotkov na 51,1 milijona evrov. Ladijski pretovor se je povečal za 11 odstotkov.

Država bi sicer v prvem kadrovskem cunamiju lahko zamenjala predsednico NS Alenko Žnidaršič Kranjc in člane: Elen Twrdy, Rada Antoloviča, Andreja Šercerja in Žigo Škerjanca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin