Petek,
27. 6. 2008,
18.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 18.01

8 let, 5 mesecev

Policisti začeli z akcijo "brzdanja" prehitrih voznikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski policisti so danes začeli tretji del preventivne akcije Hitrost - počasneje je varneje. V okviru akcije bodo do vključno 6. julija poostreno nadzirali hitrost na slovenskih cestah.

Začetek akcije sovpada s časom počitnic in dopustov, začetkom turistične sezone ter predvidoma lepimi, sončnimi dnevi, ko je na cestah pričakovati več voznikov, predvsem voznikov motornih koles. Hitrost je na slovenskih in tudi evropskih cestah najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami, so zapisali na spletnih straneh policije.

"Skorajda ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami"

Kljub opozorilom, naj vozniki ravnajo strpno, varno in odgovorno ne le v cestnem prometu, temveč tudi sicer, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, ugotavljajo v Generalni policijski upravi. Čeprav bi pričakovali ravno nasprotno, se, kot opozarjajo v slovenski policiji, prometne nesreče z najhujšimi posledicami dogajajo ravno ob lepem sončnem vremenu, ko so za vožnjo najugodnejše razmere na cestah. "Prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu vozijo hitreje, je popolnoma zmotno," ob tem opozarjajo.

Letos je v prometnih nesrečah umrlo 95 ljudi, lani v enakem obdobju pa 127, kažejo podatki policije.

V prometu je treba ravnati odgovorno

V policiji vsem udeležencem v cestnem prometu zato svetujejo in opozarjajo, naj prilagodijo hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste. Motoriste pa znova opozarjajo na nujno uporabo zaščitnih čelad. Za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov, prav tako ni odveč opozorilo, da se je treba na pot odpraviti spočiti in predvsem trezni.

Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost namreč bistveno vplivajo na varno in zanesljivo vožnjo, navajajo v policiji. Poleg tega je v tem obdobju zaradi povečanega prometa pričakovati zastoje, zato voznikom svetujejo, naj spremljajo prometne informacije, ter da, če se znajdejo v zastoju, ohranijo "mirno kri" in ostanejo strpni.

Bodo policisti dejansko navzoči tam, kjer bo to najbolj potrebno?

"V zavesti, da se tragičnih posledic, ki so posledica hudih prometnih nesreč, nikoli več ne da popraviti, vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj v prometu ravnajo strpno, preudarno in odgovorno - zaradi lastne varnosti in varnosti drugih," so še zapisali. Sicer pa bodo policisti, kot zagotavljajo na Generalni policijski upravi, navzoči predvsem tam, kjer bo kakšna problematika, denimo ob zastojih zaradi gostote prometa ali prometnih nesreč. Prisotni bodo tudi na vzporednih cestah, na katerih promet ni tako gost, izstopajo pa zaradi posledic prometnih nesreč.

Ob stoječih kolonah vozil na avtocestah in drugih cestah, kjer se pojavljajo zastoji, bodo nadzirali in dosledno ukrepali zoper tiste, ki prehitevajo, vozijo vzvratno ali mimo po odstavnih pasovih oziroma prehitevalnih pasovih, kljub prometnemu znaku, ki prehitevanje prepoveduje. Pogosteje bodo preverjali tudi vožnjo pod vplivom alkohola, ki je v prihajajočem obdobju skoraj tako pogosto prisoten vzrok prometnih nesreč kot "veselega" decembra.