Sreda,
2. 7. 2008,
20.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 20.53

8 let, 5 mesecev

Policija zavrača očitke glede preiskave zoper Zidarja in Penka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Policija odločno in v celoti zavrača vse očitke, ki so se v zadnjih dneh pojavili v javnosti v zvezi s kriminalistično preiskavo s področja gospodarske kriminalitete.

"Policija je v navedeni kriminalistični preiskavi vse postopke opravila zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in pravili stroke," so sporočili iz policije in dodali, da so omenjeno kriminalistično preiskavo začeli zaradi zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Vsi postopki izvedeni zakonito O zaznavi je policija takoj obvestila pristojno državno tožilstvo, ki je v nadaljevanju pričelo z usmerjanjem predkazenskega postopka. Policija je takoj pričela z zbiranjem obvestil tako s klasičnimi kot tudi prikritimi policijskimi ukrepi, vsi ukrepi in postopki v tem okviru pa so bili izvedeni zakonito in v skladu z veljavnimi predpisi, so dodali.

Bi lahko prišlo do uničenja sledov kaznivega dejanja?

Kot pojasnjujejo, so policisti v nedeljo osumljencema odredili pridržanje v skladu s pogoji, določenimi v 157. členu zakona o kazenskem postopku, ker so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da sta osumljenca storila kaznivo dejanje, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, in je bilo pridržanje potrebno zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o tem kaznivem dejanju ter je obstajala upravičena bojazen, da bo prišlo do uničenja sledov kaznivega dejanja.

Pri tem postopku niso sodelovali policisti iz posebne policijske enote ali Specialne enote policije. Policisti, ki so uporabili prisilna sredstva, pa so jih glede na obstoječe okoliščine uporabili v skladu z veljavnimi predpisi ter pravili stroke.

Policija sicer ob usmerjanju pristojnega državnega tožilstva intenzivno nadaljuje z vsemi aktivnosti z namenom sestave in posredovanja kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj.

Ob vsem tem policija še poudarja, da je ne glede na aktualno družbeno dogajanje "dolžna na podlagi zakonskih pooblastil in dolžnosti ob zaznavi razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvršiti vse potrebne ukrepe, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka". Policija to počne, kot sama poudarja, tudi v konkretnem primeru.

Zoper njiju bodo vložili kazenski ovadbi

Kot je znano, je policija v nedeljo Zidarju in Penku odvzela prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa ju je nato spustila na prostost. Zoper njiju bodo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic v prihodnjih dneh vložili kazenski ovadbi, Zidar in Penko pa zatrjujeta, da sta bila zadržana protipravno. Aretacija je v javnosti sprožila val odzivov.