David Kos

Petek,
24. 10. 2014,
15.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 24. 10. 2014, 15.46

8 let, 5 mesecev

Podpora vladi malenkost nižja, SD dohiteva SDS (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vlado Mira Cerarja podpira za tri odstotne točke manj volivcev kot septembra, njegova stranka pa ostaja daleč najmočnejša v državi. Socialni demokrati dihajo za ovratnik SDS.

Vlado podpira 58 odstotkov volivcev, ne podpira je 41 odstotkov, je pokazala Episcentrova oktobrska raziskava javnega mnenja.

Stranka Mira Cerarja (SMC) tudi po oktobrski javnomnenjski anketi Episcentra ostaja najmočnejša politična stranka v državi. Čeprav jo podpira za sedem odstotnih točk manj volivcev kot septembra, s 27,4 odstotka ostaja trdno na prvem mestu. Sledi ji SDS, ki bi ji svoj glas zaupalo 14,4 odstotka vprašanih. To je v primerjavi s prejšnjim mesecem tri odstotne točke manj. Prav toliko več vprašanih pa bi v primerjavi s prejšnjim mesecem podprlo Socialne demokrate. S 13,2 odstotka glasov so že tesno za petami SDS. Za dve odstotni točki kot septembra bolj priljubljeni sta še stranki DeSUS in NSi (obe 8,7 odstotka).

Priljubljenost Združene levice oktobra navzdol Opozicijska stranka Združena levica je oktobra izgubila kar nekaj podpore, izbralo bi jo za štiri odstotne točke volivcev manj kot mesec prej, na lestvici priljubljenosti pa je s tretjega padla na šesto (sedem odstotkov) mesto. Na dnu lestvice ostaja Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), ki jo podpira le še 1,2 odstotka vprašanih.

Zanimivo je, da bi se oktobra s 4,6 odstotka glasov v parlament znova uvrstila SLS. Kot je znano, stranki na julijskih volitvah prvič, odkar imamo lastno državo, ni uspelo priti v državni zbor.

Povečuje se odstotek volivcev, ki zagotovo ne bi volili stranke SDS. Število teh je oktobra naraslo na slabo tretjino (60,9 odstotka). Prav tako petina volivcev ne bi nikoli obkrožila strank ZaAB in NSi.

Pahor znova postal najbolj priljubljen politik v državi Najbolj priljubljen politik v državi znova postaja predsednik države Borut Pahor. Avgusta in septembra ga je na vrhu lestvice sicer zamenjal Miro Cerar, a je že naslednji mesec izgubil 10 odstotnih točk naklonjenosti volivcev.

Predsedniku in premieru sledijo Dejan Židan, Karl Erjavec in predsednik DZ Milan Brglez. Predsednik ZL Luka Mesec zaseda šesto mesto na lestvici najbolj priljubljenih politikov. Janezu Janši in Alenki Bratušek pa je iz meseca v mesec naklonjenih manj volivcev.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi svoj glas vsaj zanesljivo oddalo 40 odstotkov volivcev, še 16 odstotkov je takšnih, ki so svoj odhod na volišča opisali kot verjeten. Po drugi strani slaba tretjina vprašanih (28 odstotkov) pravi, da zanesljivo ne bi šla volit, takšnih, ki bi tako storili s stopnjo verjetnosti, pa je 16 odstotkov.