Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
2. 8. 2012,
14.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 8. 2012, 14.34

7 let, 12 mesecev

Podkupovalec Rada Pezdirja še vedno nekaznovan

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Domnevni podkupovalec znanega ekonomista in podpornika Virantove Državljanske liste Rada Pezdirja še vedno ni kaznovan. Neuradno naj bi se zanka okoli nepridiprava ožila.

Marca letos je Rado Pezdir v eni od svojih kolumn za časnik Finance med drugim zapisal, da je bil od nastanka nove vlade že dvakrat deležen poskusa podkupovanja. Ponujali naj bi mu denar v zameno za usluge pri ministru za finance Janezu Šušteršiču. "Podkupiti so me hoteli, krvavo se jim bo maščevalo," je takrat zatrdil Pezdir.

V zelo odmevni kolumni je omenjal tudi polne "kufre" denarja, ki naj bi se delili po ministrstvih po vsaki menjavi vlade. Pezdir je nato poskus podkupovanja prijavil tudi NPU-ju, sprejel pa ga je tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Policija za zdaj še molči Od takrat je minilo že nekaj mesecev, storilca pa še zmeraj niso prijeli. Iz policije so nam poslali skop, dobro znan policijski odgovor: "V omenjenem primeru policija vodi predkazenski postopek in o ugotovitvah sproti obvešča pristojno državno tožilstvo. Več informacij vam zaradi varovanja predkazenskega postopka ne moremo posredovati."

KPK predal zadevo NPU-ju Z odmevno zadevo se ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki nam je dala podoben odgovor kot policija: "Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da iz prijave izhajajo razlogi za sum, da prijavljena ravnanja pomenijo tudi uresničitev znakov kaznivih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti. V sodelovanju in po dogovoru s policijo – Nacionalnim preiskovalnim uradom – je komisija zaradi interesov predkazenskega postopka obravnavo zadev, ki so predmet policijske preiskave v predkazenskem postopku, prekinila."

KPK ugotovil kršitve v zvezi z lobiranjem Vendar so hkrati dodali, da se stvari na njihovi strani premikajo: "Medtem ko v zvezi z določenimi ravnanji iz prijave, pri katerih je ugotovljen sum kršitev ZIntPK in niso predmet predkazenskega postopka, obravnavo še nadaljujemo. Pri tem je komisija ugotovila tudi kršitve določb ZIntPK o lobiranju, v zvezi s tem je v teku prekrškovni postopek. Ker obravnava oziroma postopki s prijavo iz vašega vprašanja še niso končani, vam več informacij za zdaj ne moremo posredovati."

Pezdir optimističen Poklicali smo tudi Rada Pezdirja, ki pravi, da ima neuradne informacije, da so postopki stekli in so nekateri zaradi tega že zelo slabe volje. "Jaz sem rekel, da bom javno razkril imena, če se mi bo zdelo, da KPK ali NPU ne delujeta, kot bi morala. Za zdaj tega občutka nimam. Lahko pa vam še povem, da sem julija posredoval še en primer KPK-ju. Tokrat sem samo pomagal nekomu, ni šlo za to, da bi mene poskušali podkupiti," nam je še povedal Pezdir. Ob tem nam je zaupal, da od marca sam ni prejel nobenega novega nespodobnega povabila.

Ne spreglejte