Ponedeljek,
3. 10. 2022,
10.33

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,06

8

stranke javnomnenjska anketa anketa levica Gibanje Svoboda SDS SD

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 10. 2022, 10.33

1 leto, 9 mesecev

Po Valiconu SD peta stranka v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,06

8

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je agencija Valicon objavila za Radiotelevizijo Slovenijo, vodilni stranki Gibanje Svoboda in SDS ostajata prva in druga, na tretje mesto bi se uvrstila stranka Levica, SD pa bi pristala na petem mestu, takoj za NSi. 

Po anketi, ki jo je za Radiotelevizijo Slovenija opravila agencija Valicon, še vedno največ podpore uživa stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Med opredeljenimi volivci bi zanjo glasovalo 34,4 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ostaja SDS Janeza Janše z 22,7-odstotno podporo, z 8,3 odstotka ji sledi Levica Luke Mesca, s 7,1 odstotka NSi Mateja Tonina, najmanj podpore pa bi od parlamentarnih strank prejela SD Tanje Fajon, volivci so ji namenili 6,6-odstotno podporo. V parlament bi se po tokratni anketi uvrstila tudi Resni.ca Zorana Stevanovića, ki bi prejela 6,2-odstotno podporo. 

Glede na rezultate volitev bi po Valiconovi anketi Gibanju Svoboda podpora padla za 0,1 odstotne točke, SDS za 0,8 odstotne točke in SD za 0,1 odstotne točke. Stranki NSi bi podpora zrasla za 0,2 odstotne točke, Levici pa za 3,8 odstotne točke. 

Tik pod parlamentarnim pragom s 3,9 odstotka podpore bi se znašla stranka Pirati Rolanda B. Vazza Ferreire. Zunaj parlamenta bi ostale tudi SNS Zmaga Jelinčiča z 2,2-odstotno podporo, Povežimo Slovenijo Zdravka Počivalška z 2,1-odstotno podporo, Vesna Urške Zagojznik z 1,9-odstotno podporo, Naša dežela Aleksandre Pivec z 1,1-odstotno podporo, ZLS Anice Bidar z 0,9-odstotno podporo ter Naša prihodnost in DD Ivana Galeta z 0,7-odstotno podporo.

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance. 

 Agencija Valicon je anketo izvajala med 26. in 28. septembrom, v njej je sodelovalo 1.533 prebivalcev Slovenije.

Spodaj si poglejte primerjavo Valiconove in Ninamedijine ankete. 

Seja vlade. tanja fajon.
Novice Po Mediani SD Fajonove spet na stopničkah