Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 9.29

8 let

Po Brezigarjevi Fišer?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za mesto generalnega državnega tožilca kandidira le nekdanji ustavni sodnik.

Za nekatere malce presenetljivo, za druge ne – Zvonko Fišer, vrhovni državni tožilec svetnik je edini oddal kandidaturo na javni razpis za mesto prvega tožilca v državi.

Maja prihodnje leto namreč poteče redni šestletni mandat zdajšnji generalni državni tožilki Barbari Brezigar. Minister za pravosodje Aleš Zalar, ki se mudi na regionalni ministrski konferenci v Budvi, na kateri razpravljajo o možnostih uporabe mediacije v kazenskih, civilnih in gospodarskih zadevah, je ob prvem odzivu na le eno kandidaturo za SiOL povedal: "Je pač samo ena!"

V skladu z veljavno zakonodajo naj bi z edinim kandidatom vlada kmalu opravila pogovor, na predlog vlade pa potem novega generalnega državnega tožilca za obdobje šest let imenuje državni zbor. V postopku izbire prvega tožilca v državi po veljavni zakonodaji ne sodeluje noben strokovni organ, tudi državnotožilski svet ne. Generalni državni tožilec ima zaradi veljavne hiararhične organizacije tožilstva v odnosu do drugih tožilcev velika pooblastila.

V resni igri za namestnika Hinko Jenull

Predvidoma maja, ko se izteče mandat zdajšnji prvi tožilki Barbari Brezigar, ki je v stalnem sporu s pravosodnim ministrom, tudi zaradi novega zakona o tožilstvu, naj bi Zvonko Fišer postal novi generalni državni tožilec, če bo prej dobil podporo ministrskega in državnega zbora.

Kakšno ekipo bo postavil, je seveda nehvaležno napovedovati, menda pa naj bi bil v resni igri za namestnika Hinko Jenull, ki se je za mesto generalnega državnega tožilca neuspešno potegoval leta 2004, pa se je kandidaturi, kljub dobljeni tožbi proti vladi na vrhovnem sodišču leta 2005, potem odpovedal.

Na SiOL-ovo vprašanje, ali bi sprejel mesto namestnika generalnega državnega tožilca je dejal, da je postopek odprt, novi generalni državni tožilec še ni imenovan in bo sam izbral sodelavce, vendar pa se on z nikomur ne dogovarja, zato vsega tega ne želi komentirati.

Ne spreglejte