Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2013,
20.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planet TV Danes Danes koalicija vlada Alenka Bratušek

Nedelja, 10. 3. 2013, 20.40

5 let, 2 meseca

Planet TV: Nova vlada ali predčasne volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred Slovenijo je teden, ko bo dokončno jasno, ali bomo dobili novo vlado pod vodstvom Alenke Bratušek ali pa bodo že v kratkem predčasne volitve.

Še do pred nekaj dnevi se je zdelo, da Bratuškova ne bo imela večjih težav pri sestavi nove koalicije, a zdaj bo treba počakati vse do srede, ko se bo o vstopu v levosredinsko vlado odločala Državljanska lista. Zapletlo naj bi se zaradi energetike. PS jo zahteva v svojem - gospodarskem ministrstvu, DL pa v infrastrukturnem, ki naj bi ga nadziral njihov človek. Kot je dejal prvak SD Igor Lukšič: "To je abotno! To je nevredno slovenske nacionalne politike."

Tudi prvi mož DeSUS Karl Erjavec meni, da spor okrog državnega elektrogospodarstva, težkega približno 4 milijarde evrov, ne bi smel biti ovira do nove vlade. "Računam na razum politike in politikov," pravi.

Virant, ki je že pred dobrim letom najdlje prestopal sem in tja, bo tudi zdaj tisti, v katerega bodo do konca uprti vsi žarometi. "Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo," je dejal Virant.

Je pa v koalicijo z Bratuškovo že včeraj navdušeno vstopil SD, DeSUS bo to najverjetneje storil v torek. Virantovi pa naj bi o dokončni sestavi vladnega mozaika odločali v sredo - dan pred skrajnim rokom, do katerega mora biti oblikovana vlada. Virant pravi, da bodo upoštevali tekst celovite koalicijske pogodbe. "Upoštevali bomo tudi predlagano ekipo ministrov, zlasti nas zanima, kdo bo minister za finance in upoštevali bomo status gospoda Jankoviča v Pozitivni Sloveniji". Zoran Janković pa je vesel, da "mu ni treba še enkrat to opravljati".

Ima pa zato mnogo manj razlogov za smeh Bratuškova, ki menda že išče zasilni izhod - če DL ostane zunaj, je menda možna tudi manjšinska vlada PS, SD, DeSUS. Erjavec pravi, da bi imela takšna vlada velike težave pri reševanju Slovenije iz krize.

V krizi, ki jo bo težko gasiti, pa bi se lahko nova vlada znašla tudi zaradi Bratuškove in njenega magisterija.

Kot je dejal Virant, bi pričakovali zelo jasno zagotovilo, da bo v primeru, da se bo ugotovilo, da je naloga dejansko plagiat, odstopila. "Neformalno je to zagotovilo že dala."

Zdaj čakamo, da bo Bratuškova tudi sama uradno in javno dala to zagotovilo. Čakamo pa tudi na javno predstavitev programa ter ministrske ekipe. Vsaj Pozitivna Slovenija napoveduje razkritje imen najkasneje v torek.

Ne spreglejte