Četrtek,
17. 1. 2013,
19.51

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2013, 19.51

8 let, 8 mesecev

Planet TV: Ali stranke že snujejo novo koalicijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sinoči so za isto mizo sedele vse parlamentarne stranke, razen SDS Janeza Janše in Nove Slovenije. So se dogovarjale o novi koaliciji?

Medtem ko koalicija razpada in so na vratih vlade v odhajanju Gregor Virant in njegova Državljanska lista, Karl Erjavec z Desusom in Radovan Žerjav s Slovensko ljudsko stranko, pa so na seji vlade ministri dajali vtis, kot da je pred njimi še ves mandat in najmanj tri leta dela. A v ozadju navideznega miru še kako vre. Sinoči so za isto mizo sedele vse parlamentarne stranke razen SDS Janeza Janše in Nove Slovenije. Če so blizu dogovora, bi to pomenilo novo levosredinsko koalicijo, če ne, ostajata dve možnosti: odstop premierja in nov mandatar v mesecu dni, torej februarja, nato pa, če ga ne izvolijo, predčasne volitve spomladi. Stranke zdaj tehtajo: v levo ali v desno koalicijo ter kaj pridobijo in izgubijo s predčasnimi volitvami.

Če se na vladi lahko z lopato rešijo težav s snegom, pa bo za vladno krizo potrebno drugačno orodje. Ministri so ob tem brez besed. Edini, ki mu ne ob snegu ne ob koalicijski krizi ne spodrsne, je minister Andrej Vizjak. "Dnevni red imamo, delali bomo po njemu, jaz pravzaprav ne vidim nobenih težav, niti nimam informacij, da bi bilo karkoli drugače kot do zdaj," je pred sejo vlade dejal Vizjak.

No, po morda zadnji seji vlade v tej sestavi pa … "O tem nismo prav nič govorili, bilo je, kot da bomo še najmanj tri leta v vladi," je povedala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak. Pomenljive besede pa so prišle iz ust Virantovega ministra Senka Pličaniča, ki bi ga prihodnji teden že morali gledati v hrbet. "Mislim, da ni zadnja," je dejal minister Pličanič.

A se v ozadju neuradno že sestajajo in govorijo o novi koaliciji. Brez vabila ostajata SDS in Nova Slovenija. Pri socialnih demokratih sestanek zanikajo. "Zdaj čakamo, kaj bo naredila PS oziroma kdo bo sploh sogovornik na drugi strani," je popoldne dejal Matjaž Han (SD). Sestanka o morebitni koaliciji s Pozitivno Slovenijo pa se ne spomnijo niti v SLS. A vprašanje je, komu bo pri teh pogovorih na že tako spolzkem terenu spodrsnilo.