Torek,
1. 7. 2014,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 15.22

8 let

Pingpong med Tomažem Gantarjem in Zoranom Jankovićem o korupciji v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski župan Zoran Jankovič je pojasnil okoliščine, zakaj Železniški zdravstveni dom (ŽZD) ne želi podpisati pogodbe o koncesiji oziroma s podpisom zavlačuje.

Železniški zdravstveni dom, ki opravlja tako primarno kot sekundarno, specialistično dejavnost, že vrsto let deluje brez koncesije, zaradi česar je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) napovedal odpoved pogodbe o financiranju storitev. S tem bi bili oškodovani tako zaposleni, ki bi ostali brez vira financiranja, kot tudi okoli 20 tisoč pacientov, ki v tem domu prejemajo primarno zdravstveno oskrbo.

Janković in Gantar sta se strinjala, da se programi prenesejo na Zdravstveni dom Ljubljana Kot so pojasnili na MOL, je primarna zdravstvena oskrba v pristojnosti občine, zato si že od leta 2009 prizadevajo, da bi zagotovili zakonitost izvajanja programov. "Kot najboljšo rešitev smo predlagali prenos programov na javni zavod Zdravstveni dom Ljubljana. S tem sta se na sestanku septembra 2012 strinjala tako župan MOL Zoran Janković kot tedanji minister Tomaž Gantar," je pojasnila vodja oddelka za zdravje in socialno varstvo na MOL Tilka Klančar.

A si je, kot pravijo na občini, minister kmalu premislil in ŽZD lani marca podelil koncesijo za specialistično raven za obdobje desetih let. "Dogovorjenega sestanka na to temo ni sklical, je pa novembra lani zaradi korupcije v zdravstvu odstopil," je dodala Klančarjeva.

"Žal se je v začetku tega leta izkazalo, da Gantar ŽZD ni podelil le koncesije, temveč si je tam zagotovil delo," opozarjajo na MOL.

Tomaž Gantar: Z županom se nisem strinjal, da se koncesija ne podeli "Absolutno ne drži, da sem se z županom strinjal, da se ŽZD koncesija ne podeli," trdi nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Kot je pojasnil, je bilo izhodišče za koncesijo sekundarne dejavnosti mnenje računskega sodišča ob reviziji poslov na ZZZS, ki bi sicer ustavilo financiranje ŽZD.

Poleg tega so, kot pravijo na MOL, v ŽZD izvedli prestrukturiranje programov, saj tam nikoli niso imeli programa urologije, ki je Gantarjeva specialnost. "Iz neznanega razloga sta bila ukinjena mamografija in program bolezni dojk, na ta račun pa ustvarjena polovica programa urologije, ki jo od 1. aprila 2014 tam opravlja nekdanji minister," je pojasnila vodja oddelka.

Gantar: V mojem delu v ŽZD ne vidim nič ne nezakonitega ne spornega Da bi bilo v njegovem delu v ŽZD, kjer delo urologa opravlja kot zasebnik od 5. maja, ko je registriral dejavnost, Gantar ne vidi "ne nezakonitega ne moralno spornega".

"Urologija spada med najbolj deficitarne poklice. Poleg tega sem bil brez zaposlitve, sicer sem 20-odstotno zaposlen v Bolnišnici Sežana, za kar sem dobil soglasje še, ko sem opravljal delo ministra. Če ne bi sprejel ponudbe direktorja ŽZD, bi največ škodil urološkim bolnikom. Med 50 urologi sem bil edini nezaposlen. Ali je bolje, da sem brez službe, ali da ponudbo sprejmem," se sprašuje Gantar.

Zatrjuje tudi, da takrat, ko je ministrstvo za zdravje podelilo koncesijo, še "nisem vedel, da bom odstopil".

Janković: Gre za tipičen poskus izsiljevanja Ker na MOL niso želeli, da bi po napovedi ZZZS o odpovedi pogodbe o financiranju 20 tisoč ljudi ostalo brez primarne zdravstvene oskrbe, je mestni svet odločil, da se ŽZD podeli koncesija za eno leto. Septembra lani je ŽZD sicer posredoval vlogo za koncesijo, a je hkrati sprožil upravni spor, pogodbo pa bi morali podpisati sredi marca letos. Na občini so prepričani, da je ŽZD s postopkovnimi manevri zavlačeval s podpisom pogodbe, "dokler je ni samovoljno spremenil in poslal na MOL". ŽZD si namreč želi pogodbo za nedoločen čas, "kar s pravnega vidika ni sprejemljivo, saj mora biti koncesijska pogodba usklajena z odločbo o koncesiji". Na MOL pravijo, da bodo o nadaljnjih postopkih odločili v kratkem. "Gre za tipičen poskus izsiljevanja, pritiska na mestni svet," trdi Janković.