Sobota,
10. 1. 2009,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2009, 19.02

8 let

Peter Toš za Delo: Pomorska tradicija Sloveniji zagotavlja celoten piranski zaliv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji slovenski diplomat Peter Toš podpira odločitev slovenske vlade, da blokira Hrvaško pri približevanju Evropski uniji.

Toš, nekdanji sopredsedujoči mešani skupini za slovensko-hrvaško mejo, je v Sobotni prilogi Dela zapisal, da slovenska pomorska tradicija zagotavlja Sloveniji celoten Piranski zaliv in izhod na odprto morje. Hrvaško obtožuje, da je pogosto ravnala v nasprotju z dogovoru in zasedala sporna območja. "Hrvaška je prepričana, da je mejo že opredelila" Po njegovih besedah je "nova slovenska vlada je pravilno ugotovila, Hrvaška teži doseči mednarodno potrditev svojih predpisov, s katerimi posega v slovenski teritorij." V Sanaderjevih besedah, da Hrvaška članstva v EU ne bo kupovala z ozemljem, Toš vidi prepričanje Hrvaške, da je z njenimi ukrepi in predpisi meddržavna meja dokončno opredeljena.

"Pahorjeva vlada ustavila neverodostojno politko" Pahorjevi vladi priznava, da se je "odločila ustaviti dosedanjo hrvaško politiko do Slovenije, polno zavajanj, neverodostojnosti in političnih preigravanj, ki slabijo v zgodovini vedno dobre slovensko-hrvaške odnose." Toš svetuje, da Slovenija pri blokadi vztraja.

"Slovenija lahko postane trajno smetišče hrvaških nuklearnih odpadkov" Pisal je tudi o Nuklearni elektrarni Krško, kjer "Slovenija do danes ni zaščitila svojih interesov". Zato ji grozi, "da bo postala trajno smetišče hrvaških nuklearnih odpadkov, slovenski davkoplačevalci pa investitorji zapiranja Nek".

"Hrvaška ni upoštevala bančnega sistema" Za tegobe hrvaških varčevalcev Ljubljanske Banke je po Toševem mnenju kriva Hrvaška, ki "ni upoštevala bančnega sistema v SFRJ, ampak je začela obtoževati Slovenijo, zaprla enoto LB v Zagrebu in nadaljevala tožbe". Ne gre za »rop hrvaških varčevalcev", kot trdi hrvaški predsednik Mesić, trdi Toš, po njegovem bi morali reči , "poplačilo hrvaških varčevalcev iz sredstev Republike Slovenije bi bil rop slovenskih davkoplačevalcev".