Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

referendum Borut Pahor vlada

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 10.24

8 let

Pahor, go home ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mož, ki še vedno verjame, da je najboljši in nas lahko popelje v lepšo prihodnost, čeprav so mu državljani včeraj poslali kristalno jasno sporočilo: spakiraj kovčke!

Borut Pahor in koalicijski trojček sta včeraj doživela nov, tokrat bržčas najhladnejši tuš. Po polomu zakonov o RTV, malem delu in še česa je tokratni zelo prepričljiv trikratni referendumski ne slovenskih volivcev pri okoli 40-odstotni volilni udeležbi, kar sploh ni tako slabo, kristalno jasno sporočilo, da aktualna vlada ni več kredibilna in kajpak ne uživa zaupanja državljank in državljanov. Je to kaj novega ali morda presenetljivega? Ali niso ravno takšnega izida že dolge mesece napovedovale številne javnomnenjske ankete, ko so nazorno kazale, da podpora vladi iz meseca v mesec vse bolj pada in pada …

Včerajšnja skoraj tričetrtinska zavrnitev še kako nujne pokojninske reforme, za številne pričakovana, je doslej največja zaušnica aktualnemu koalicijskemu trojčku. Najprej pa zagotovo premierju Borutu Pahorju in seveda tudi resornemu ministru za delo Ivanu Svetliku, ki se je pod njo podpisal, zdaj pa bi se najraje skril za predsednika vlade. Kako plehko? Najodgovornejša sploh nista razumela ali nočeta razumeti zelo jasnega sporočila. Borut Pahor, ki mu že debele mesece tudi v koalicijskih vrstah nekateri neuspešno režejo vejo, očitno živi v svojem vzporednem, virtualnem svetu. Včeraj niti pomislil ni, da bi odstopil, ali pa je pod svojo masko kratko malo zelo uspešno skrival vso bolečino realnosti včerajšnjega zanj zelo tragičnega dne …

Še pretekli četrtek je samozaverovano zatrjeval, da njegov interes ni ostati na oblasti za vsako ceno. Da, gospod premier, zakaj pa zdaj po polomu na referendumski nedelji kratko malo ne potegnete edine poštene in racionalne poteze in odstopite ter tako razveselite očitno zelo velik del Slovenk in Slovencev, ki vam očitno ne verjamejo več? Se res ne čutite subjektivno in objektivno odgovornega za prepričljiv pogreb pokojninske reforme in še česa? Pa saj ljudje − volivci sploh niso glasovali o vsebini o pokojninske reforme, za katero tudi v sindikalnih vrstah priznavajo, da je nujna, ampak proti aktualni vladi in vam kot predsedniku.

In te ne more rešiti niti interventni zakon, ki naj bi porezal plače, pokojnine in socialne transferje. Pa če ga bi bila vlada sploh sposobna sprejeti … Vprašanje je, ali bi tak interventni zakon res dobil tudi potrebno večino v državnem zboru ali pa bi tudi ta že vnaprej osovraženi zakon končal na referendumu. Če koalicija morda ne bo padla že prej, potem ko je dokončno izstopil iz ministrskega vlaka Gregor Golobič prvak Zares? Bo za njim odšla tudi stranka? Se bo torej zgodil še en DeSUS, da bo Borut Pahor končno spoznal, da kratko malo ne gre več naprej. Za aktualno vlado namreč tudi rekonstrukcija ni rešitev, ker bi bilo treba zamenjati skoraj vse ministre, pravijo številni. Bomo res še mesece ali celo leto dni spremljali umiranje na obroke Pahorjeve pravljice ali pa bo Borut končno spoznal, da je naredil že toliko dobrega, da se lahko poslovi? Čas bi že bil, da v koaliciji najdejo njegovega naslednika ali pa se preprosto prepustijo toku predčasnih volitev.

Ne spreglejte