Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

otroci gore počitnice izlet

Petek, 28. 6. 2013, 12.19

8 let

Otroci, gremo v hribe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za otroke so se začele najdaljše počitnice v letu. Običajno je njihov vrvež slišati na kakšnih bazenih, ob rekah in jezerih, a trenutno vreme temu ni naklonjeno. Kam pa zdaj?

Razveselite jih lahko tudi s planinskim izletom, a kadar se v gore odpravljate z otroki, jim namenite posebno pozornost in se jim povsem prilagodite, med nasveti navaja policija. Pomembna je pot, ne cilj, dodaja Tina Di Batista iz Združenja gorskih vodnikov Slovenije. Otroke je na poti treba primerno animirati, mlajše s kakšnimi pravljicami, pripovedkami in drugimi zgodbami, starejše s kakšnimi pomembnejšimi podatki, pravi. Dodaja, da je otrokom treba izlet narediti tako zanimiv, da bodo v njem uživali tudi, če ne bodo dosegli vrha.

Za mlajše otroke so primernejše lažje ture, kot so planine in nižji vzponi. "A vseeno naj bodo poti zanimive, razgibane, polne korenin," je dejala. Z večjimi otroki se lahko odpravite tudi v visokogorje, a jih je na to treba pripravljati že od majhnega, v opremo pa je treba vključiti tudi čelado.

V nahrbtniku poleg sončne kreme rokavice in kapa Da bo gorski izlet minil brez nepotrebnih nesreč, posrbite tudi s primerno opremo. Mehki športni copati so nevarni, zato naj bodo na nogah pravi planinski čevlji. Obleka naj bo primerna vremenu, pri tem je Di Batista opozorila, da so temperature v gorah nižje. Vsekakor naj bodo v nahrbtniku dolge hlače in vetrovka, kapa in rokavice, ne smemo pa pozabiti niti na kremo z zaščito proti soncu in pokrivalo. "Poleg tega ne pozabimo na malico in pijačo," je dodala. Kako na pot v gore? Ne glede na to, ali se v gore odpravljate z otroki ali brez, se pred odhodom pozanimajte o vremenu, vzpon pa začnite dovolj zgodaj, da se boste vrnili še pred mrakom. S svojim izletom pa seznanite svoje domače, da bodo v primeru, da če se ne boste pravočasno vrnili, primerno ukrepali, svetuje policija.

Vzpon začnite počasi in primerno svojemu oz. otrokovemu tempu, hoja pa naj bo varna in udobna. Privoščite si dovolj počitkov, z malico pa si naberite moči za nadaljevanje poti. Sicer pazite, da vse, kar prinesete s seboj v gore, tudi odnesete v dolino. Poleg tega otroke učite, da je v gorah treba neprestano opazovati in poslušati ter tako paziti na morebitne nevarnosti. Če vam grozi nesreča, si poiščite zavetje, dolžnost vsakega obiskovalca gora pa je tudi, da pomaga drugim ponesrečencem. O nesreči čim prej obvestite gorsko reševalno službo na številko 112 ali policijo na številko 113, še opozarja policija.

Ne spreglejte