Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
7.25

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

1

Natisni članek

dež ARSO vreme

Nedelja, 28. 10. 2018, 7.25

5 let, 5 mesecev

Rdeče opozorilo: veter v sunkih tudi do 120 kilometrov na uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

1

naliv | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zaradi močnega vetra so vremenoslovci za danes izdali oranžno, za jutri pa rdeče opozorilo. Nanaša se na zahodno in osrednjo Slovenijo. V osrednjem delu države bo jutri veter dosegal hitrosti do 100 kilometrov na uro, na jugozahodu pa tudi do 120. Do torka bo sicer prevladovalo oblačno vreme s padavinami, občasno bodo tudi močnejši nalivi, zato se bo povečala možnost razlivanja rek.

Agencija za okolje je za zahod države za danes izdala oranžno opozorilo zaradi močnega vetra in padavin, pričakujejo tudi povišano plimovanje morja. Za preostali del države je izdano rumeno opozorilo zaradi vetra in dežja.

V višjih legah bo danes do večera pihal jugozahodnik s hitrostjo med 70 in 90 kilometrov na uro, sunki vetra s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah.

Veter se bo jutri še okrepil, v sunkih bo dosegal sto kilometrov na uro, na jugozahodu tudi do 120 kilometrov na uro. Arso je zato za jutri izdal rdeče opozorilo.

arso | Foto: Arso Foto: Arso

Uprava za pomorstvo je zjutraj zaradi močnega vetra že priprla Luko Koper. To pomeni, da o dovoljenju za privez ali odvez odločajo za vsako ladjo posebej. Sunki vetra na območju koprskega pristanišča po podatkih uprave trenutno presegajo 15 metrov na sekundo (54 kilometrov na uro).

Opozorilo: Deževje bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Še se bodo pojavljali krajevno močni in dolgotrajni nalivi. Najmočnejši veter je pričakovan v ponedeljek zvečer in v prvem delu noči na torek. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo velika nevarnost vetroloma.

V treh dneh lahko pade tudi do 400 litrov dežja na kvadratni meter

Veter spremljajo tudi obilne padavine. Deževje bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Vmes bodo tudi krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi, napovedujejo.

Na severozahodu je že včeraj padlo od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, danes so se padavine razširile na večji del Slovenije. Vremenoslovci pričakujejo, da bi lahko do torka zjutraj v zahodni polovici države padlo še od 150 do 300, krajevno na severozahodu tudi do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj.

Meja sneženja bo med 2.300 in 2.500 metri, v torek zjutraj se bo znižala do okoli 1.600 metrov.

Možnost razlivanja rek in poplavljanj kleti

Danes čez dan in do noči na ponedeljek bodo ob mogočih dolgotrajnejših nalivih hitro naraščale najprej manjše reke. Ob tem je mogoče pričakovati posamezna razlivanja rek. Pojav je verjeten v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji.

Uprava za zaščito in reševanje ter gasilci prebivalstvo opozarjajo, da bi lahko velike količine odpadlega listja preprečile odtekanje vode, zaradi česar se lahko zgodi poplavljanje objektov in prometnic. Zato lastnikom in upravljavcem priporočajo, naj po potrebi očistijo sisteme odvodnjavanja.

Deževno in vetrovno tudi v sosednjih državah

Na močan veter in obilne padavine opozarjajo tudi v bližnjih državah. Hrvaški hidrometeorološki zavod je za vse območje jadranske obale izdal rdeče opozorilo zaradi padavin, ki bi lahko dosegle 120 litrov na kvadratni meter, in oranžno opozorilo zaradi vetra. Jugo bi lahko dosegel 110 kilometrov na uro.

Rdeče opozorilo so zaradi padavin izdali tudi za dele Italije, Avstrije in Švice, kažejo podatki hidrometeoroloških zavodov.

Obeti: V torek zjutraj bo dež v osrednjih in vzhodnih krajih ponehal, delno se bo zjasnilo. Na zahodu bo še pretežno oblačno z občasnim dežjem. Meja sneženja se bo na območju Julijskih Alp spustila do nadmorske višine okoli 1500 m. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo do večera oslabel. V sredo bo deloma jasno, zjutraj bo po nižinah nekaj megle ali nizke oblačnosti. V četrtek bo v zahodni Sloveniji spet pričelo deževati.

Napoved za sosednje pokrajine: Ponoči bo pretežno oblačno in deževno, le v krajih vzhodno od nas bo še večinoma suho. Ob Jadranu bo pihal jugo.

Ne spreglejte